Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2008 14:01 - Мистър СПЕЦИАЛЕН!
Автор: aman Категория: Политика   
Прочетен: 2683 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2008 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мислех да отделя време на повече, поезия, литература, изкуство и др. такива хубави неща, обаче не би.
И да не си помислите, че съм се отплеснал на футболна тема и се вълнувам дълбоко от това дали прочутия португалски треньор, който си сложи сам този прякор, ще става треньор на Интер или на Барса. Все пак Мауриньо има с какво да защити подобно име и никой не може да му отнеме треньорските успехи.
Не, думата ми е за съвсем друго. Преди време си говорих с един железничар, който каза, че по състоянието на държавните железници може да се направи ясна и точна картина на състоянието на държавата.

Тогава се усмихнах само и машинално се съгласих, но ако се замислим... в това прозрение има много истина - нали знаете нашето БДЖ.... Най-калпавата и зле управлявана структура в държавата, която генерира постоянно дългове и недоволство от страна на клиентите. Корумпирана на всички нива (от кондуктора джобещ за левче, до продажбата на огромни имоти на подходящи хора), вечно закъсняващи, вечно оправдаващи си се с постоянно плюещи началниците си служители, които не понасят своите клиенти. Да кажем нещо и за инфраструктурата - скоростта, с която се движат днешните влакове (средно) е горе долу същата, с която са се движили парните композиции през 20-те години на миналия век....и продължава да пада!!! С тази разлика, че тогава влаковете са пристигали що годе точно, а сега е... просто пристигат някога и всеки е доволен, че въобще е пристигнал. Естествено имаме и характерните черти на днешния ден, тук таме се мотаят някакви нови локомотивчета, които на фона на 40-50 г. вагони са горе долу като мерцедес S класа заобиколен от грохнали москвета. Няма как да минем и без вечните лафове от типа "Работим по европейски програми", "Закъсненията за тази година са спаднали с х % спрямо въртенето на земята около оста й", "Скоростта се повишава ежегодно", "Имаме стратегия за развитие", "Гадните пътници само цапат и рушат" и т.н. и т.н.

Та ако се съпоставят тези неща към общото състояние на държавата и лафовете бъдат заменени с лафовете на всеки политик, министър или държавен чиновник, когато говори за някой проблем.... Мога със сигурност да кажа, че жепееца е бил прав в своето изказване. Да не говорим, че е достатъчно някой служител на брюкселската администрация да се повози на два влака в бг и всичко  за готовността ни да бъдем европейци и т.н. ще си дойдат на мястото, ако пък знае и български и може да разбере какво си говорят вмирисаните и изнервени хора в очуканите влагони по още по-очуканите жп линии... Добре, че ни приеха по политически причини, защото е наивно да смятаме, че те не ни знаят дереджето. На БДЖ то... и на държавата де!

Но да се върна на СПЕЦИАЛНИЯ.... Нали знаете на има няма трийсетина км от София се намира китната рожба на пролетарското недомислие  - Перник. За обикновения българин този град основно се свързва с висока престъпност, гадни огнедишащи комини, пиене от сутрин до вечер, запалянковски изстъпления на стадионо на Миниоро (за незнаещите пернишки - стадиона на ф-к Миньор Перник), най-бързата кола в света - голф двойка пернишка регистрация, сленга "пиуе със зеуе, копеуе и т.н.".

Но извън тази малко тъжна или забавна публичност има един по-съществен факт - 80% от работещите хора в този град, работят в София. Ако питате работодателите им, те ще ви кажат, че като цяло перничани са добри, съвестни, грамотни, амбициозни работници, с по-малки претенции от софиянци за заплащане, условия на труд и работно време. Може да звучи странно, но е факт.  Но не за качеството на пернишката работна сила ми е думата, а за факта, че тези хора могат да отидат на работното си място по два начина - с електричката (някои хора още мислят, че тя тръгва на 15 мин и пристига до центъра на Сф за има няма 35-40 мин) или по засега единствения проходим път през Владая. По принцип железопътния транспорт е по-ефтин, по-ефикасен (парадоксално) по-бърз и по-удобен. Поне така беше преди много години. Но избор няма или се нареждаш на дългата опашка от Драгичево към Владая и после се забиваш в най-задръстените артерии на столицата, или се тътриш с влака за има няма.... час, час и половина.... два.... кой знае. 

Та всяка сутрин, некадърно подредените като график влакове, са пълни с хиляди перничани, радомирци, дупничани, кюстендилци и дори благоевградчани, които си вадят хлябав  столицата (по решение на "червените шапчици" - тия дето правят разписанието - влаковете които возят работещите сутрин и ги прибират вечер винаги са в позиция на изчакване на срещи с други товарни, международни или празни пътнически влакове). Поради липсата на качествена алтернатива хорат са приели факта, че ще прекарат своето време и път в страх и неизвестност (освен, че не умеят да разминат два влака като хората по тази линия се случват следните интересни неща ... влакът дерайлира, влакът спира и чака неясно какво, влакът бива нападан от цигани, които разбиват стъклата, влакът му се троши вагона, линията се свлича, пада контактна мрежа, стрелките замръзват, машинистът е пиян... ама до бутилка не се брои, че са държеливи момчетата и т.н.)

А ето днес в цялата схема от неизвестности се добави още една - Мистър СПЕЦИАЛЕН!
Рано сабахлям министърот (както казват перничани) решил да се повози с влак. За тяхна нерадост решил да го направи по пернишката линия и понеже е раннобуден и трудолюбив.... решил да го напарви сутринта. Естествено понеже министрите в бг не са простосмъртни и те по нужда в тоалетна не ходят, та и тоз величав титан на държвното управление да не мислите, че се е качил на нормален влак с нормалните хора да види кое как и що? Естествено че не! За него услужливите и сервилни люде кичещи се с званието НАЧАЛНИК! от БДЖ то, му спретнали естествено една СПЕЦИАЛНА композиция. Все едно  министър или депутат да се вози в градски транспорт - нема такъв филм. Като няма мерцедес с червени лампички има СПЕЦИАЛЕН ВЛАК. Така пише отпред на тази шеметна и тайнствена композиция, която спира движението на другите влакове рано сутринта и оставя на изчакване всички работници, тръгнали съвестно да си изкарат насъщния в това число и заплатата на този министър.

Вярно, е че колкото и да е луксозен и специално композиран един влак си остава влак и не може да се сравни с лукса на S  класата, пък и по българските жп линии не може да вдигнеш 200 .... Обаче всеки проблем дава и възможности за решение - къде в мерцедеса ще може да вкараш плазмичка ама от големите..., да имаш сервитьорки, които ти носят сутрешното кафенце, да си поканиш компанията на лаф муабет, а край теб да пърхат, облекли отеснелите си абитуриентски костюми едни мастити шефове, готови и ....... да ти врътнат при нужда и проявено желание. Така че няма празно.  Друго си е да си министър в България, дори когато се возиш с влак.

Е има едни гадни там хора дето са способни да ти развалят рахата - граждани им викат. Та някакви от тях, ядосани от това, че ще закъснеят за работа, за срещи, за лекции и тн, че ще им се подиграват пак, че са перничани...., че като нищо ще им лепнат и по някоя глоба за поредното закъснение (иди обяснявай, че си чакал МИНИСЪРО), ще си изпуснеш изпита или пък директно могат и да те пратят с обратния трен вкъщи. И същите тези хорица да вземат и да се изпречат на СПЕЦИАЛНИЯ ВЛАК! на Горна Баня и да го спрат..., ей така с телата си. 

Луда работа! Обаче да не мислите, че това развълнува Мистър СПЕЦИАЛЕН! Че тази драматична проява и гнева на чакащите граждани, гласоподаватели, данъкоплатци, българи, го е напрегнала и засегнала. В същото време, в което те си лееха думичките на нещастния машинист от матовите прозорци на СПЕЦИАЛНИЯ ВЛАК виждаха как пъргава сервитьорка разлива кафе и капучино на негово Министерско Благородие, а той невъзмутим като същински свинкс и леко нервен от забавянето (те за министрите закъсненията не важът) подпитва кога ще тръгне влака. Някой ще каже нали сме европейска държва (да приемем, че в някоя европейска държва в наши дни е възможно подобно нещо) и съвсем в реда е избрания от тези хорица и отговорен пред тях министър ще разкърши снага и ще излезе, за да поговори с тях, да им се извини, да им обясни какви важни дела в тяхна угода са го накарали да предприеме това нехарактерно действие. 

Да ама в европейска държава ... европейски министър..... Ама не би, човекът си остана кротко в спретнатото влакче, при кафето и компанията, а перничани - противно на темперамента, с който са известни, като видяха че няма сми да си говорят с влак... отдръпнаха се и с приведени глави и гневни попръжни отпратиха СПЕЦИАЛНИЯТ ВЛАК и зачакаха търпеливо, звънейки по телефоните, за да предупредят, че закъсняват. Да ги пуснат и тях и по вече позната схема да си кажат Боже Дано стигна Жив.

Довечера и утре услужливи журналисти ще покажат и напишат как министъра се возил с влак, за да разбере проблемите на ЖП то, как обещал еди какви си инвестиции, как обяснил, че това правителство е направило най-много за железниците, колко нови вагона са купени, какви грандиозни планове за строежи и ремонти ни чакат..... И т.н. и т.н. А по същото време, същите хора, които така СПЕЦИАЛНО той направи на маймуни ще кибичат на Владая или на Драгичево - по известно вече като "Кибичево" и пак ще въртят телефоните, за да обясняват на близките си вкъщи защо закъсняват. 

А те и работодателите им като гледат министъра и бодряшкието му лафове как се стига до Перник за 35 мин. и служат от своите близки и служители всеки ден как това разстояние се изминава за минимум час и 20 мин.... Иди обяснявай после, че нямаш сестра....

Що се отнася до министъра - това е същия СПЕЦИАЛЕН мъж, който след все още неизяснената гибел на невинни българи в подопечните му железници вместо да си подаде по европейски оставката се вози на друг СПЕЦИАЛЕН влак с плазми, детски кътове и сервитьорки, но по друга линия. Същия, който СПЕЦИАЛНО не можа за почти цял мандат вече да завърши поне една магистрала, същия който допусна историята с Батко и други СПЕЦИАЛНИ неща.

Ех, поне като Мауриньо да имаше едно нещо дето да е с еквивалент на шампионските му титли и купи с Порто и Челси.... ама ... кофти късмет......дори на МИСТЪР СПЕЦИАЛЕН не случихме!!!!!



Тагове:   Мистър,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Потърпевш
03.06.2008 15:07
Журналистите, ако ги имаше въобще бяха във влака, който автора казва "СПЕЦИАЛЕН", а и наистина отпред на едно екранче така пишеше. В този смисъл едва ли можед а се очакват репортажи, които да покажат истинската картина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 530689
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол