Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2013 18:16 - България като сериалът "Живите мъртви"
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 3215 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако има метафора, която може най-добре да опише днес България и обществото ни, то тя се крие в заглавието и съдържанието на популярния сериал на Фокс "Живите мъртви" (ходещите мъртви, бродещите)... Ще кажете, как ти хрумна и защо точно пък сега седна да пишеш такова черногледо и "хейтърско" слово за родината си? 

Знаете идват избори и къде на шега, къде на сериозно, говерейки си с читави хора - под читави разбирам, умни, трудолюбиви, образовани, работещи, саморазвиващи се и ненатрапващи се в публичното пространство с някакви характерни за българския "хайлайф", "политическа класа" и др. "локал селебритита" (наистина с локално значение и по-скоро мотивирани от нагона да се "налочат" под някаква форма, за да задоволят първичните си нужди, така както ги разбират). Та значи хвърляме по една две приказки за родния политически пейзаж, състоянието на държавата, демографските и други нейни перспективи и предстоящата изборна вакханалия и аз задавам въпроса - ами защо ти не станеш депутат? 

И неизменно получавам отговор "НЕ!", толкова твърдо "НЕ", че каквото и да обясня и обоснова нуждата от това в бг парламента и политиката е нужно, не нужно, належащо, ама не належащо, направо живото спасяващо, да влязат точно такива хора - съгласяват се с аргументите ми и след това пак и още по-твърдо, ако въобще е възможно "НЕ!" - направо си стана тройно "Не", като на референдум.

Та изграждайки своята аргументация направо си ме удари като с парен чук аналогията между родната ни мила картинка и "Живите мъртви"...

Общество от бродещи, които се водят от един единствен мотив - да се наядат и от където се чуе шум, присветне светлина, надушат кръв или просто така вървят без да мислят, без да разсъждават, даже без да знаят, че вече са мъртви.
На целия този фон, тук таме някой който се мъчи да оцелее и да запази човешкото в себе си - индивидуално или групово, слаомирайки сред все по-нарастващата маса от безмозъчни бродещи, които искат да погълнат и него... А всъшност не знае, че вече е заразен и като нищо може да се превърне самият в бродещ и да унищожи всички, които обича и за които е живял досега....

Е, имаме си и "Губернатора" и неговите хора, в България им казваме политици, независимо дали се казват Боко, Цвъки, Меглена, Гоце, СерГейчо, Яне, Доган, Местан, Взел-Дал, Капон, Надки-пиратки, Каба-гайди и Кара - качанове и т.н. - тия всичките и тям подобните им в поведението си по нищо не се отличават нито в крайната си цел и резултат от своите действия от този филмов образ. Появили се от нищото, постигнали с неясно какви средства това, което имат искащи само да си заградят свое парче в което да властват, да избиват житейските си комплекси и недостатъчности и да се къпят в огледалото на зомбираната "народна любов" - в сериала благодарение на зрелища и лъжливо благоденствие за близките им, тука по поръчка на слугинажните медии и обезпеченето благоденствие на "своите". Същите тези, които под аргументация "да работим за народа си", "да го пазим" и т.н. са способни, готов съм да се обзаложа, че в други времена, не само на саморазправа и най-гнусно омаскаряване на опонентите и още по-гнусно манипулиране на обществото и неговото зомбиране, но в други времена с ентусиазъм и неподправена енергия биха се отдали и на физическа саморазправа с опоненти, инакомислещи или просто хора, които не са им се поклонили по правилния начин! 

Българското общество боледува, боледува през последните 60 години, а напоследък се вижда и леталния изход на хоризонта и вместо това, даже и в тази безнадеждност, когато едно малко дело, едно малко усилие, една добрина или добър пример биха били спасителни, то тези вместо да помагат на мъчещите да оцелеят ги избиват или ги манипулират, така че да им служат за личният кеф и потребности.

Ние ги избираме....Да, ние! Но както знаем, в социума вакуум няма. Когато умните, работливите и почтените във всяко едно поколение от 1989 г. насам се отказват сами от правото си да бъдат избирани, да управляват, да градят бъдещето на държавата ни, то на тяхно място идват други - харесваме ги или не, доволни или не - те идват. А ако се проследи чисто статистически, вероятно ще се установи, че почтените, работливите, умните с всяко следващо поколение стават все по-малко. Първо, стават по-малко по чисто демографски причини - раждат се по-малко, второ стават по-малко, защото се изграждат, възпитават и образоват във все по-нискокачествена среда и трето, изплувалите отгоре ............ политици, с всеки следващ мандат полагат неимоверни усилия да свалят нивото на обществото на няколко степени под тяхното, а тяхното е много ниско и с всеки мандат става все по-зле!

Те имат нужда от бродещи и създават нужната среда, пускат необходимите бацили и зараза, хапят където е нужно, преследват, обсаждат или гонят читавото - с всякакви средства - ако може да става зомби с нужния им профил, ако не или в ъгъла на социума да стои тихо и кротко и да не се пъне много да надига глас или ей на, който не му е кеф - свят широк, Терминал 2 може да поеме всички! На тях, такива не са им нужни!

Да, със сигурност има наивници като Хършил, който мечтае да ги излекува или смели мъже като Рик, дето да носят някакъв хъс и желание за борба, може да разпознаем красивия идеализъм на Глен и Меги, или пък неподправената борбеност на Машон и Дарил.... Колко са и колко стават с всяка следваща година? Колко ще бъдат след 10? Когато и демографски и интелектуално и социално ще сме прекършени. И не защото от родените рекордно малко деца през миналата година половината и повече са циганчета! Не, то и тези деца са същите жертви - вместо да получат адекватно образование и шансове за житейска реализация, основаващи се на наличния им потенциал, те ще бъдат зомбирани още от детска възраст, защото те са по-лесните и по-безсилните, по-беззащитните и са най-любимата цел на българските "губернатори". Защо им е да се занимават с претенциозните и вечно "мрънкащи" българи, като с нужните мотивационни средства насочени към шепа тартори могат да получат това, от което имат нужда и това, към което се стремят - възпроизводство измерено в мандати и благосъстояние в милиони - задоволената звездомания и властови нагони са пикантна добавка към менюто...

Много хора, особено по-младите не си дават сметка, че въпреки своето значение парите не са всичко. Те вярват, че като постигнат своето благосъстояние тук и като стоят в страни от тази обща гнилоч ще се опазят и себе си и децата си, ако ги имат. Рядко си дават сметка, че човекът е социално животно и че за да се развива му е нужна среда - среда от себе подобни ли по-развити от него, които да му служат за опора, за модел, за мотивация или просто, за да има с кой да си поговорят разбираемо и да бъдат разбрани... Има ги такива и те са способни и постигат тази материална независимост с труда и таланта си и после.... Осъзнават, че няма с кой 5 приказки да си кажат, че накъдето и да се обърнат все по-отвратително става, че децата им растат и следват моделите на съществуващата и все по-западаща среда, пък изведнъж идва и някой политик или овластен безобразник и посяга на това, което си съградил с толкова труд и лишения и тогава какво? За децата е ясно - терминал 2, но за тези оцелели сред бродещите ..... ще живеем с илюзията на интернет общуването с далечните си приятели реализирани в чужди страни и тихо ще мечтаем, че може би някой ден нашите деца ще се върнат и ще променят нещо....

А дали е възможно или вече ще е твърде късно, защтото когато са били още млади и можещи, са се оставили да ги залеят ... бродещите!?




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 528963
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол