Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 12:15 - Протести - реформи или кой клати лодката...Ами ако ние започнем да протестираме?
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 3578 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Протести - реформи, протести - реформи... няма медия през която да не обиколиха многократно през последните седмици казионните синдикални лидери и оплаквачи, където с високопарни и заучени фрази да не говорят за "нарушения социален диалог", " за правата на трудещите се и пенсионерите", "за европейските практики" и най-вече за настоящите и предстоящи протести.... Със същия плам и интензитет из същите медии като истински "Матросовци" търчат Дянков, Младенов и тежката артилерия Бойко, за да обясняват, че това е положението - пари няма и трябва да се действа.... Има и една трета група от абонатни "социолози, икономисти, финансови анализатори", повечето от които ден трудов стаж извън този си на "анализатори" нямат, обаче дават акъл на килограм със сложна "експертно-европейска" риторика, от която видно е, самите те трудно разбират и като им зададеш един два уточняващи въпроси така се объркват, че тъжно някак си става, ако не беше жалко, всъшност....

И така бавно и полека, тревожната ни действителност на оцеляваща в мизерията си държава се обагри с официални стачки, протести, блокиране на ГПП-та, спиране на влакове и т.н. Веднага се намериха и журналисти и клакьори, които да ревнат - ето гражданското общество се събужда, така трябва да се протестира - вижте гърците, вижте какво става в Англия, в Ню Йорк тарири ра, рири ра... "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак!", но затова по-късно.

Всъшност, сигурно ще кажа нещо, което ще прозвучи еретично, но в точно тази ситуация моето очакване на гражданин беше и е да видя същите тия разноговорещи празнодумци седнали един до друг с нужната сериозност, авторитет и самочувствие на хора облечени в публична и обществена власт по силата на позициите си и да кажат нещо съвсем просто и ясно:
"Уважаеми дами и господа и сънародници - ситуацията по света и у нас е такава и такава и върви на зле! В тази ситуация, ние с цялата отговорност на политици, синдикални лидери, работодатели и експерти седнахме, смятахме, гледахме, разигравахме различни сценарии, псувахме се на майка люто помежду си, комунистите, терористите, световния империализъм и най-вече майките им и ето какво и като как решихме! Разполагаме с това, очакванията са да стане това и това, за да запазим ситуацията поне такава каквато е и да може като света и България излязат от блатото да сме в добра изходна позиция ще се случи това: Тези взимат толкова, за да продължат да работят им трябва минимум толкова - даваме им толкова, тези ги съкращаваме и насърчаваме фирми да ги наемат така и така, от тук взимаме толкова и толкова, защото не стига за там, правим първо, второ, трето пето, всяка професия, бранш, съсловие и т.н. поема такъв и такъв ангажимент в кризисната ситуация, поставяме си за цел да направим това и това, което в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще доведе до това и това. Извиняваме се на всички български граждани, че трябва да понесат такива рестрикции и че вместо да отваряме хоризонта, той остава къс, но това е положението, това е нашата компетентност, това са нашите възможности и това са решенията които предлагаме, стоим зад тях и заедно въвеждаме и отстояваме! Ако смятате, че има по-добри решения или възможности и не ни вярвате..... Протестирайте, изберете друг на наше място, приемете друг сценарий! Ние тук обаче сме категорични и ще покажем тази своя категоричност не само с думи, но и с дела и след година-две България и българите ще имат по-добър шанс!"

Така го очаквам и така разбирам отговорността на тези, които са се нагърбили с политическото и обществено представителство на нас като граждани и на държавата като цяло. Защото като по-информирани, знаещи и с опит хора от обикновените граждани точно тези хора трябва да съзнават най-ясно и ярко сериозността на положението, в което се намира и държавата и света и възможните последствия от всяко непремерено не движение, а дори дума - за справка Папандреу с референдума!

Вместо това обаче, какво виждаме...
Синдикатите спретват протести - правели го за "доброто на хората" и със собствени средства - от членски внос и от европейски проекти, дали сами си вярват като го казват, като ги чуеш и видиш как го правят - очевидно не, ама така са научени! (Една скоба - вчера си говорих с един шофьор на автобус... Синдикатите, наели автобусите на работодателя му, за да извозят протестиращите от всички краища на България, за което платили на работодателя, не на шофьора "Х" пари. Същият работодател и не само, разбира се осигурява своите работници на праговете, дава пари на ръка, поддържа калпав автобусен парк, принуждава шофьорите да работят в пълно нарушение на нормативната уредба, като по този начин застрашава не само техния живот и здраве, но и този на пътниците, които превозват, не внася редовно и в съответствие осигуровки и данъци в хазната и т.н., все познати неща. Пита се в уравнението - като как синдикатите и какво правят, за да защитят те тоя те шофьор и неговите колеги, че и всичко останало по веригата и като как синдикатите (мигар не знаят) дават пари на такъв работодател, за да ползват услугата му? Само дето синдикати на такива места няма... Останали са само в държавните фирми и големите соц предприятия, които и след приватизацията имат синдикални организации - естествено отдавна купени от работодателя и имитиращи дейност! Същите синдикати дето твърдят, че се издържат от членски внос и европрограми, а свенливо забравят за дадените им безвъзмездно сгради от държавата в центъра на всеки град, които те не чак толкова свенливо отдават под наем за не толко свенливи цени в евро, ами участията в бордове, дялове на фирми, комисионерска работа за гадните работодатели, срещу които чат пат даже "протестират".....да затворя скобата, че много дълга ще стане! ПП - между другото заради паричките от извънредния "синдикален курс", същия работодател и не само, без да информира пътниците ще съкрати съответните редовни курсове в съответното време, все пак кеш пара са - кво от това, че някакви пътници ще разчитат на него да се приберат или отидат на работа, че някои от тях даже чинно и дисциплинирано са си предплатили за това, купувайки си карти...)

Правителството и премиера така и не могат да обяснят защо правят точно това, което правят и като как, просто защото хем от една страна са принудени да го направят, хем от друга искат да се изкарат като герои реформатори и спасители на България в ситуацията - т.е. и те не вярват в това, което говорят, ама няма как!

Анализаторите те ясно - гражданското общество, европейските практики, Естония, Полша, реформи тва онова, важното е да ги канят по телевизора, че да се отчитат по програмите дето ги финансират.
Работодателите единствено говорят относително нормално, но понеже те изначално са набедени за лоши и гадни капиталисти, които смучат от пролетарската кръв на народа, кой ли ги слуша! 
 
И така.. И така.. лодката, или коритото, което се е събрала нашата България вместо да плува стабилно с нос насочен срещу вълната, започна да се клати и върти в най-неясни посоки, а палавите ръчички на някои даже с пиронче и чукче пробиват дупки в дъното. В крайна сметка нали никой не очаква и при най-песимистичния сценарий възможен, Тренчев, Димитров и сие примерно да разчитат на доходи от пенсия от ДОО. За тези и другите, дето клатят лодката винаги има и втори вариант, че и трети вероятно!

Но, да се върнем на протестите - срещу кого протестират тези хора или за какво. От синдикатите и разните браншови камари твърдят, че "срещу нарушения социален диалог..." и т.н. да не се повтарям.

На първо и единствено място те протестират срещу себе си и срещу всички работещи българи, дето в тази страна, с тези управляващи, с тези синдикати, с тази икономика и в тази световна криза, още създават някакъв продукт, който горните да разпределят и преразпределят със задължителния процент за себе си вероятно!

На първо и единствено място те протестира за своите лъжливи синдикални лидери, за лъжливите политици, за лъжливите работодатели, да им осигурят на едните лидерската позиция, на другите властовата, а на третите продължаващ живот в сивото и черното на икономиката за тяхна сметка.

Ще кажете и какво от това като ги пишеш тия работи - очевидни са, кажи какво предлагаш...

В сферата на сериозното - веднага ще предложа това, с което започнат - да се съберат въпросните медийни и обществени камикадзета и да се разберат, ако ще цяла седмица да отидат някъде, да се напият, да се сбият, курви да си поканят дори или Ханке, Грийнспан и Бъфет накуп да им да им дават акъли - се ми е та! Да се разберат и да излязат заедно и категорично да кажат какво, защо, как, на каква цена и за какво време правят, ама не иди ми дойди ми, а ясно, обосновано и смислено!

Второ - да вземат като се съберат и разберат, да спретнат един "Борд за преодоляване на кризата", в който да поканят хора, дето наистина разбират от икономика и правят икономика и знаят какво е и 2 и 200, та там да се събират всички външни и вътрешни данни, да се анализира ситуацията и тенденцията, да се обработват всички варианти и предложения за мерки и да се вади оптималния продукт, който те да приемат и въвеждат с необходимата политическа, административна и обществена сила, която е в ръцете им!

В сферата на не чак толкова сериозното, ето още няколко предложения:

1. На премиера за минимум месец да му бъде забранено да ползва местоимението "Аз", като в допълнение някой да му обясни, че ако в една работа участват повече хора и се вземе акъл от повече хора, като той я е инициирал, пак неговоти име ще остане в историята за добре свършена работа, че това му е мъка!
2. На синдикатите, които се издържали от членски внос и европроекти, като за начало държавата да им вземе подарените имоти и да ги продаде на търг, съгласно съответната процедура, а синдикалните лидери да поработят месец два в реалното производство в някоя фирма на Ковачки, примерно или в такава, в описания от мен пример, че да се сетят какво всъшност е синдикална дейност и труд.
3. На "анализаторите" - да им спрат издръжките и закрият "институтите" за половин година и те със собствените си СV-та да си потърсят и да си намерят работа в истинска фирма и там да успеят да накарат някой, освен чистачката, да ги слуша и да въведат и успешно реализират поне една от наедро раздаваните от тях рецепти. Втора опция да им се дадат 5000 лв. кредит, с който да открият реален бизнес, работни места и да оцелеят поне една година...
4. За работодатели дето не спазват българското законодателство - трудово, осигурително, данъчно, екологично и т.н. и сходни на тях политици и синдикалисти - килия с южно изложение в някой реновиран или не чак толкова затвор би било чудесно решение!

И накрая - сетих се за най-ярко и последователно прокламираните от синдикалистите мерки - увеличаване на тавана за осигуряване от 2000 на 2900 лв.... Та, в тази ни мила татковина има едно 500-600 души дето по неясна и за самите тях причина стоят още тук, в зряла възраст са, осигуряват се на реалните си доходи, плащат данъци, обслужват си кредитите, издържат осигурителната система, генерират някакво предприемачество и иновативност, икономически активни са, грижат се за семейство, родители, купуват си повече от един кат дрехи и обувки годишно и въобще - стоят на светло и тук.

Те не са милионери, но не са и измекяри, квалифицирани са, трудът им е ценен и добре платен, имат възможност да се реализират професионално не само в България и като цяло, както и по света така и тук, са онова което му се вика "средна класа" и на чиито плещи се поддържа стандарта в едно общество, от тях зависи дали ще има растеж, какви ще са приходите в бюджета и съответно какво ще може да се преразпределя...

И мине не мине време, стане ли въпрос за това от къде може да се вземат още пари - на всички все те са в устата! И затова, защото са по една или друга причина на светло, все те плащат ПЪЛНАТА цена на всяко политически, икономически, синдикално безумие облечено в норма....

Та да опитам ей така за размисъл.. ами ако ние тръгнем да протестираме?




Гласувай:
7



1. ketcakuatl - НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН
30.11.2011 14:29
Айде, аз не съм при вас и нямам информация 'от първа ръка', ама не може да е така. Когато нищо не се прави - овчедушие, социална импотентност и прочие. Когато има някаква съпротива и несъгласие - 'защо така бе Миме' и от девет кладенеца вода че това е деструктивно, няма алтернатива и безполезно. Айде холан, да вземем да изчезнем (както и се случва постепенно) че да няма проблем никакъв! Май това е сценария, другото е бла-бла.
цитирай
2. aman - О, аз най-малко бих могъл да бъда ...
30.11.2011 14:50
О, аз най-малко бих могъл да бъда срещу протестите по принцип. Те са демократична и установена, макар и крайна форма за обществен натиск за промени. Проблемът какъв е обаче:
1. За да е ефективен, полезен и доведе до резултат един протест първо трябва да са се изчерпали всички други форми за диалог и намиране на решение - в случая това не е така
2. Протестиращите да имат ясно разбиране за какво точно протестират и какви са възможностите да го получат - в случая това не е така
3. Протестиращите да могат да формулират и предложат решение, което да хем да отстрани проблема, хем да не засяга други групи от населението, за да не влязат в конфликт - в случая това не е така
4. Организаторите на протеста да не ползват проблема, недоволството, страха и незнанието на хората за лични, котерийни или политически сили - в случая това не е така
5. Протестиращите и организаторите да са на ясно и да съзнават и да са готови да поемат отговорността напълно солидарно с тези срещу които протестират за нанесите материални и други щети по време на протеста - това в случая не е така
6. Организаторите и протестирищите да са наясно с икономическите, обществени и политически последствия от протеста, който генерират и ако той може да предизвика политическа криза - да имат предложение или алтернатива за нейното решаване - това в случая хич не е така

Въобще в момента нито сме 1991 г. нито 1997 г., когато протестите бяха породени от вътрешна криза и имаха силна политическа алтернатива. Случаят е съвсем друг и всеки, който бяга от диалог и търси силови решения - независимо дали е политик или "протестиращ" трябва да си даде много ясна сметка за това, което прави, последствията и отговорността.

Да не говорим, че тез сега протестиращите първо трябва да си протестират срещу собствено синдикалните ръководства, срещу себе си (зърнопроизводителите), срещу ректорите (студентите и преподавателите), срещу ръководството на БАН (баняджиите) и т.н. Защото решението на много от проблемите е било там
цитирай
3. aman - Но нито се е случило когато трябва и ...
30.11.2011 15:08
Но нито се е случило когато трябва и нито се е случило както трябва, нито има изгледи да се случи, но все държавата им виновна - и като направи добро и като направи лошо.

В момента едни хора с неясни интереси карат други хора да протестират срещу себе си с неясна цел.

Що синдикатите не протестират срещу Ковачки и разни други знайни и незнайни сивушковци на прехода? Колко сигнала са постъпили от тях за лоши условия на труд, неплатени осигуровки от страна на работодател, за осигуряване на нереален доход, за наличие на черни каси и т.н. Все неща и в тяхната компетентност и отговорност на действие. Нали се сещаш, че както и да криминализира държавата тези прояви и каквито и проверки да прави - не може нищо да направи, ако синдикатите, като изразител на интересите на работника не си вършат работата както трябва и не сигнализират за такива неща.

И в крайна сметка какво предлагат? Нищо на шеста степен. Ами воя им срещу класовете? По-голям и тъп анахронизъм няма. Къде, освен в държавната администрация има въпросните класове. Та кой, ако не те трябва да знаят, че в сивия сектор работодателя се разбира за нетно плащане плюс заплата за осигуровка, а в нормалния сектор, работодателите договарят брутна заплата и тя няма нищо общо с т.н. "прослужен стаж и време". Чисто счетоводно упражнение, което се прави по обратен ред и това е, досадна тъпня, която отдавна трябва да я няма, защото първо е ненужна и второ и легалния и полулегалния и нелегалния пазар на труда я е отхвърлил точно по тази причина - вместо да ръкопляскат, те протестират за това, ама че глупост!

Може така до безкрайност да се дават примери - ей виж и полицаите и военните. Миналата година като казаха пенсионерите да се махат от службите си - не, не, ценни кадри - скочиха като един, ся им казват ами пенсионирайте са по-късно в крайна сметка - пак същото! ЩО? И къде го има това хем работи и пълна заплата, хем пенсия, хем обещетение - за какво? Кой го плаща това? С излишъците беше лесно, ама сега????
цитирай
4. анонимен - Пич, ти направо погреба синдика...
30.11.2011 16:24
Пич, ти направо погреба синдикално-политическо-експертната мъгла в България. Тия работа не са виждали от години и за 5 лева не са свършили такава, знаят само да говорят и кинти да събират на чужд гръб. Де тоя късмет - Тренчев да вземе кирката и да покопа малко въглища с Боцко, вместо първи копки, а тия мазници от ИПИ на на нивата с мотиката!
цитирай
5. aman - Пич, ти направо погреба синдика...
30.11.2011 17:26
анонимен написа:
Пич, ти направо погреба синдикално-политическо-експертната мъгла в България. Тия работа не са виждали от години и за 5 лева не са свършили такава, знаят само да говорят и кинти да събират на чужд гръб. Де тоя късмет - Тренчев да вземе кирката и да покопа малко въглища с Боцко, вместо първи копки, а тия мазници от ИПИ на на нивата с мотиката!


Чак толкова хард, едва ли, но общото ми впечатление от тези хора е, че от момента, в който се докопат до пост или пари или и двете, сякаш забравят, че и те в икарус са се возили и т-н- Едва ли е само моето такова впечатление. А ми е много странно, когато някой говори от името на "народа" или някаква обществена група, да го прави без по никакъв начин да познава нейния реален бит, потребности, нагласи и разбирания. Не зная що, но в България власт имащите в по-голямата си част смятат за срамно, очевидно да ходят пеша, да ползват градски и обществен транспорт, да спазват правила за движение по пътищата и т.н. и т.н., което хич не им пречи не просто да са "разбирачи" по тази и други материи, но и да ни обясняват кое какво и как трябва ние да правим и защо, че и да ни налагат санкции. То нали ползването на обществен транспорт е най-малкия пример. Въобще усещането за надзаконност, което повсеместно ги завладява и месианство на гърба на хората трябва да бъде сведено до някакви граници на поносимост, защото иначе няма как да се получи рационално действие - било то законодателно, изпълнително, синдикално и т.н.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 529027
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол