Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2013 09:34 - Ще изчезне ли българският народ?
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 13721 Коментари: 25 Гласове:
10

Последна промяна: 11.06.2013 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Това есе, според интернет източниците е с автор българският десидент и емигрант, убит по мистериозен начин в Лондон, като е прострелян с отровна съчма на 07.09.1978 и издъхнал на 11 същия месец -  Георги Марков. Излъчено е на 26.01.1972 г. по Дойче веле и е в пълна хармония с това, което аз съм писал и смятам за причини и генезис на демографската криза и националния разпад в България. 40 г. цикъл в демографията и сме тук, където той е описал, че ще бъдем през 1972 г. Вероятно и много професори и учени и общественици тогава са го казвали, но гласът им е бил подавен в енусиазма на "социалистическото строителство" и предстоящата окончателна и безвъзвратна победа на комунизма. Актуалността му е двойно по-голяма, тъй като ако днес само смените в текста някои имена и абревиатури само и образът на финалните стъпки на българския народ и нация ще бъдат нарисувани в перспектива на следващите 40 г., ако нещо не започне да се променя сега! Ако я няма тази промяна - няма да има и кой да го прочете.... на хубавия български език.

"Може би за мнозина този въпрос звучи фантастично. Изчезването на един народ не е често явление, още повече - народ с 13-вековна история и прекрасен собствен език. Но ония, които познават действителното положение у нас днес, неоспоримите факти и изводите, които те налагат, не могат да не бъдат разтревожени от едно трагично явление.

Още преди години то възбуди вълнения сред официалните партийни и правителствени среди, в печата и по радиото се заговори с не много висок глас, че раждаемостта на българите е на едно от последните места в света, че българската част от населението е с отрицателен прираст, т. е. започва да намалява. Апелираше се за спешни мерки. Но тъй като негативните явления никак не са по вкуса на съвременните български ръководители, не се направи задълбочено обсъждане и анализ на статистическите данни. Въпросът набързо беше претупан по държавна и партийна линия и крайният му резултат се изрази с покачването на ергенския данък от 5 на 10 на сто. Както и с масовото преименуване на цигани с български имена.

И този път, както в много други случаи, властта стана жертва на еснафската си скрупольозност - да се скрие болестта на момата, та дори и тя да умре. За първи път в своята история, в години на мир, а според властта - и години на небивало щастие, българският народ започна да намалява. Отбелязаният прираст на населението, което все пак достигна над осем милиона, е изключително за сметка на циганското и донякъде на турското малцинство в страната. Лично на мен един от секретарите на ЦК на БКП ми е казвал: "След 20 години ние ще бъдем турско-циганска държава."

Какво стана с нашия народ? Кое унищожи желанието му да живее, да създава поколение? Кое унищожи силата на земната му кръв? Къде изчезнаха многолюдните селски семейства, родове и цялата бликаща жизненост на една млада нация? Нали всеки знае, че децата са бъдещето? Не е ли отказът от деца отказ от бъдеще?

Реакциите на българските власти показват, че те са неприятно изненадани и като че ли не могат да си обяснят явлението. Печатът, който напълно изразява официалното становище, се опита многократно да обвини младите семейства, че те жертвали децата си за сметка на по-удобен, комфортен живот. Един български социолог обясни, че първото дете в едно семейство бива забавяно или отхвърляно в името на апартамента, второто дете - в името на автомобила и т. н. Друго обяснение, пак плод на характерната еснафска полуискреност, беше, че нежеланието да се раждат деца било свързано с "порасналата свобода на жената", която предпочитала да бъде инженер, лекар или нещо друго, но не и да посвети живота си на деца. Беше намекнато също, че донякъде и материалните несгоди възпрепятствали раждаемостта.

Пак в печата се появиха и някои от обясненията на другата страна - семействата. Под формата на строго ограничени анкети и осакатени разговори журналисти се опитаха, доколкото това им беше разрешено, да вникнат по-дълбоко в нежеланието да се раждат деца. Мнозинството от младите двойки се оправдаваха с това, че поради материални причини, а също и поради съвременното устройство на живота в страната, както мъжът, така и жената трябва да работят и няма кой да гледа децата. Приведоха се факти, че хора, които нямат стари родители, за да им гледат децата, трябва да разчитат на детските домове. Но влизането на едно дете в детски дом сега било по-трудно от влизането на кандидат-студент в университета.

Естествено, печатът в България не отиде по-далеч в своите търсения, може би защото знаеше добре какво ще срещне.

Защото не става въпрос за една или две причини, които биха могли да бъдат отстранени с правителствени решения, а за комплекс от болестни явления, някои от които вече непоправимо са разрушили жизнеспособността на народа. За всекиго е ясно, че не става въпрос за преходни явления, а за тежко заболяване на националния дух, чиито трагични последствия тепърва ще наблюдаваме.

Нека погледнем не на материалната смяна на дете за автомобил, а на онова, което поражда тази смяна, като се позовем именно на това, че битието определя съзнанието.

Първото, което откриваме е, че днес в България съществува всеобщо чувство за безсмислица. Хората не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към нещо значително или възвишено. Всичко протича под чудовищния знак на живота ден за ден. И това не е трагикомична игра на шепа кафеджийски интелектуалци, а атмосфера, проникнала и в последното село. За да не бъда голословен, нека се позова на няколко факта: огромното нарастване на броя на разводите, по които България заема едно от първите места в света; значителното нарастване на броя на самоубийствата, характерно впрочем за повечето страни от съветския лагер; честите констатации на партията и комсомола, че младежта нямала идеали; големият брой стопански престъпления и кражби; разни форми на проституция. Нито един от изброените дотук факти не съществуваше като явление в страната преди 25 години. Искам да разкажа само един куриозен случай. Когато работех като инженер в едно предприятие, един от добрите ми работници изпадна в болестна апатия, нежелание да говори, да яде, да живее; направи няколко опита за самоубийство и го прибраха в лудницата. Отидох да го видя, беше в особено състояние. Опитах се да му кажа, че трябва да се помъчи да живее. Но той ме погледна полуусмихнат, тъжен и ми каза със странен глас:

"Няма нареждане да се живее, другарю Марков! Виж, ако имаше нареждане... можеше и да се живее!"

Първият аспект на безсмислицата е безперспективността. Един наблюдателен западен журналист след посещението си в България отбеляза, че онова, което му е направило най-силно впечатление е, че всеки човек в тая страна "има определен таван", че обществото е ограничило развитието на всекиго с предопределен таван. Разбира се, за грамадното мнозинство от населението таванът е твърде нисък.

По силата на изкуствено създаденото и настойчиво поддържано класово и социално безправие в страната, всяко дете - утрешен гражданин, има определен път. Всеизвестно е, че колкото и да е способно детето на обикновения гражданин (който не е имал щастието да изяде два шамара в полицията преди 9. IX . и следователно няма героично минало, нито полезно настояще), то не може да се състезава с детето на един партиен ръководител, което при цялата си тъпотия ще влезе в английската гимназия и ще попълни утре мястото на татко си в ръководството на държавата.

Не е ли странно, че няма нито един случай, при който дете на партиен ръководител да е завършило техникум, да упражнява професия като стругар, металург, миньор, строител? Ако само погледнем състава на българските легации в чужбина, ще открием, че те са подслонили децата на повече от половината съвременна българска аристокрация. Вчера роденият Иванчо от Горубляне, който може да има заложбите на велик астроном, инженер, артист, никога няма да отиде по-далече от местното ТКЗС, докато някой Володя (за определени кръгове това е също българско име), седнал в "Чайка"-та на баща си, ще заеме място в университета и след това - където си иска. Да не говорим, че в училище Володя винаги ще има по-добри бележки от Иванчо и при всички съревнования състезанието ще бъде между "Чайка"-та и пешеходеца.

Вторият аспект на безсмислицата е производен на първия. Разрушението на всички нравствени норми и понятия доведе до това, че всичко може. Колко пъти политиката на БКП преобърна вековни разбирания за добро и зло, за честност и безчестност, за лъжа и истина? Ами огромната лъжа, наречена комунизъм, в името на която се извършват безброй престъпления? Едни и същи хора обявяват един и същ човек (Трайчо Костов) за национален герой, после за национален предател и го обесват, след което отново го обявяват за национален герой и му издигат паметник, а пък напоследък май пак ще го обявят за предател. Да не говорим за липсата на елементарна справедливост в страната, за липсата на съд, на критерии за каквото и да било, или ако трябва да обобщим всичко в един принцип - това е принципът на безпринципността.

Третият аспект е чувството на несигурност. Няма човек в страната - от председателя на държавния съвет до последния гражданин, който да познава чувството за сигурност. Не съм сигурен дали комунистите премахнаха експлоатацията на човек от човека, но те създадоха нещо още по-жестоко, нека го наречем "зависимост на човек от човека", при която всеки подлец или мижитурка може да изиграе убийствена роля в живота на всеки гражданин. Несигурност в работата, несигурност у дома, несигурност в бъдещето. Прибавете към това призрачната атмосфера на войната, която се подхранва от цялата пропагандна машина. В продължение на последните 20 години България може би десет пъти беше пред конфликт. Корея, Суец, Куба, Виетнам, Югославия, Китай, Чехия, Израел... Всеки знае, че при евентуална съветска война България ще бъде първата страна, която ще се намеси. Военно обучение, непрекъснато свикване на запасни, бойни подготовки, непрекъснати аларми...

За какви деца може да става дума?

При това аз не искам да засягам общественото устройство, откъдето произтичат множество други фактори, които отравят душите и сърцата на българските граждани.

Това е общото обяснение. Затова мнозина стигнаха до крайно неприсъщото на националния ни характер живеене ден за ден, затова не една млада жена повтаря: "За какво да раждам! Да създавам един нещастник, за да се мъчи на този свят! Не, това е престъпление!"

Ето какво пресушава корените на 13-вековното българско дърво. Въпреки пълното ни разбиране за размера на злото, аз искам да вярвам, че обикновените граждани ще съумеят да надвият безплодната атмосфера, в която живеят, и може би с някаква нова петвековна надежда ще съхранят живото тяло на народа и чудния български език".




Гласувай:
12



1. swan16 - За съжаление, мисля че и след още 40 ...
11.06.2013 09:55
За съжаление, мисля че и след още 40 години ще бъде все така актуално. И причините ще са същите, и мисленето ще е същото, и нагласите, и отношението. Макар че сега, днес има неща, които за наша радост са по-различни от преди четиридесет години. Уви обаче, мисленето се е запазило същото и това много пречи. Остава ни само да вярваме, че това някой ден ще се промени.
цитирай
2. aman - Всъшност, сме на върха на 40 годишна ...
11.06.2013 10:21
Всъшност, сме на върха на 40 годишна демографска тенденция, която започва ярко да се забелязва през 70-те години на 20 век, но която е програмирана предните две десетилетия, когато са унищожени едновременно три неща от комунистите - българското село, ценностния модел на обществото, основан на вяра, традиции и национално чувство и икономическата предприемчивост и интелектуална целеустременост на българите с премахването на частната собственост, естествените елити на населението и т.н.

Преходът добави друг, допълнителен двоен елемент в демографското и национално извращаване на българската народност и нация - огромен брой невъзвръщенци, чиито деца даже нямат спомен, че са българи в мнозинството си, а и родителите им умишлено даже ни ги учат на български думи и демографски бум сред циганската популация, сегрегирана и смазана на всяко ниво, но пък удобна за контролиран електорален материал.

Т.е. тези два допълнителни фактора ускоряват в значителна степен процеса по демографска смърт и денационализация на българите и тяхната трансформация във вероятно някаква сурогатна постмодерна циганска нация - вече им се пишат букварчета на цигански и им измислят книжовен език, а при такова демографско съотношение и тенденции, скоро техните елити ще си поискат своето по един или друг начин.

Ако няма бързи промени сега, то носителите на следващите промени със сигурност няма да бъдат българи по ген, а дали ще бъдат българи по национално чувство, по-скоро не, защото виталността, привлекателността и ценностната стойност на това да си българин стават все по-абстрактни, неразбираеми и в минало време.
цитирай
3. kass - aman
11.06.2013 12:07
Все не ми се иска да вярвам, че ще изчезнем без бой, но май наистина натам вървят нещата. За жалост никой не полага усилия в тази посока, а точно в обратната. Размиването на нациите, смесването на расите, толерантността към хомосексуализма и в частност правата им да осиновяват деца сякаш са на мода. Патриотизма е отживелица и проява на ретро-мислене и т.н. и т.н. Общи граници, една религия, международен език и прочие като че ли целят изтриване на миналото и полагането на някакво общо бъдеще с неясна цел, вяра, самосъзнание, морал и липса на принадлежност към определена общност... Така или иначе от нас и политиката ни зависи дали ще приемем правилата на тази игра или ще се съхраним като индивидуалност...
Поздрави!
цитирай
4. aman - Благодаря касс, ами не зная дали е ...
11.06.2013 12:31
Благодаря касс, ами не зная дали е глобален процес или процесът на глобализация налага такива тенденции. Но, според мен, България е жертва на собствената си демографска и денационализаторска политика през последните 60 години, като се добави и "прехода". Вярно е, че факта, че попадаме под съветския ботуш и нашите комунисти се оказват по-страшни от окупатори, та не е нужно да има чужда армия тук, факт е, че отварянето на границите и икономическата ситуация след 1990 прогониха много хора и ги превърнаха в невъзвращенци, но още по-сигурен факт, е че българските политици и нарекли се елити повече от 20 години след падането на идеологическия тоталитарен режим не формулират най-важните за живота на една нация и нейното бъдеще приоритети - национална доктрина, доктрина за запазване, експониране и транспониране на българското културно-историческо наследство, демографска политика, политика по интеграция и асимилация на малцинствените групи.

Т.е. народ, който не знае защо съществува, обединен е формално от една граница и език и размити цености и исторически представи за себе си, фрагментиран, обезверен и безцелен, особено на днешното материално ниво и стандарти на живот и глобална динамика е самоосъдил се. И никой отвън не му е виновен, колкото и да помага. Всъшност в далеч по-враждебна среда, при липса на собствена държавност, чужд религиозен и културен гнет, никаква икономика и институции, българската нация е буквално "кипяла" от жажда за живот и изява. Днес си имаме държавност, прилично голяма територия, институции, бюджет, образователна, здравна, научна и т.н. системи, общуваме си на родния език далеч по-опосредствено чрез медии и технологии, а няма усещане за цялостност и смисъл от това да съществуваме...Парадокс?
цитирай
5. kass - Не е парадокс...
11.06.2013 13:49
Въпрос на ясен враг е :)... Днес няма ясен враг. Самата компроматна политика мъти водите за да не можеш да определиш кой точно ти прави живота черен и най-вече защо. Уж за доброто, уж за развитието, а накрая ни живота по-добър, ни развитие... Там където няма развитие, където съществуването е безсмислено няма раждаемост. Някой би казал, че в по-бедни страни от нашата има по-голяма раждаемост, но там няма усещане за гибел. Докато тук има усещането, че точката за необратимост е премината и няма излизане от ситуацията... В края на Първи век хората решили, че ще настъпи края на света и се отдали на ядене, пиене и веселие, спрели да раждат деца, защото не виждали смисъл. Е, края на света не дошъл и всичко си дошло на мястото... Затова, по принцип, съм против да се всява чувство на безнадежност, което е различно от изразяване на тревога за бъдещето, както пишеш ти. Повечето обаче предпочитат да стреснат читателите с апокалиптични изказвания, което има обратен ефект.
цитирай
6. aman - О, тези истории с краищата на света ...
11.06.2013 15:02
О, тези истории с краищата на света ги е имало и ще ги има и в бъдеще - въпрос на специфичен "маркетинг" са - било то идеен, било то религиозен, било то търговски или всичко накуп. И винаги ще има хора, дето да им се връзват и да развързват кесии. А в крайна сметка като дойде, това, което има да дойде.. ами то ще си дойде, най-вероятно няма и да разберем, че е дошло.

Но, това което казваш се родее с една много любима моя теория за човешкото развитие, май в поста за Атлантис и коментарите писах за нея - тази за граничността и човека като същество на граница и ролята на границата за развитието или унищожаването на човешките цивилизации.

Има такива страни, нещо повече, те са характерни с това, че това е част от културата и разбирането им за национална експанзия, независимо от нивото си на развитие. Същото е било и с българската нация през 17-19 век, та чак до началото на 50-те, независимо от чуждо владичество, национален разпад, кризи и т.н.

Да, права си, врагът, като национално мотивираща спойка е важно нещо. Историците казват, че това е един от водещите елементи в националното възраждане на европейските и не само държави - чувството на силна омраза към съседа и претенция към неговата история, територия и право на живот. Но в 21 век тази концепция не върви, а за България е изчерпала своето съдържание много, много отдавна.

Трябва друга спойка и друг мотив, ако искаме да ни има. И да мразим и да не мразим съседите, световния заговор и който там ни се привижда - това не променя липсата на цел и общностни ценности, които да мотивират българките да раждат и възпитават българи, а другите, които не са родом българи, но споделят нашата съдба като част от държавата и нацията да се стремят да станат такива по самосъзнание, поведение и цели.....
цитирай
7. dimat - Няма смисъл да говорим , за "края на света".Става въпрос за нещо не толкова мащабно
11.06.2013 16:04
в което е поместен цялостно нашият личностен мащаб - нашата държава,произтичаща от нашия етнос.Няма смисъл да търсим нашият най-голям враг,извън нас.Даже и да има такъв,той е наше отражение.Ние "вечно" търсим врага там някъде навън а не виждаме,че нашият най-голям враг е в самите нас>ние и поколенията преди нас бяха тези,които и при най-малкия външен натиск,с лекота го приемахме.Така се разрушиха нашите народностни ценности и се възприеха чужди - понякога натрапени,по-често,приети,като нещо 'модерно и прогресивно",кой както и да разбира тази "модерност" и "прогрес".Искахме да бъдем "модерни и прогресивни",като "Света",без да разбираме,какво значи това.а това в деийствителност се прояви,като "унифициране",в което изчезна нашата уникалност.Можем да се успокояваме с мисълта,че това унифициране вече е обхванало целия Свят и както изглежда,невъзвратимо.
цитирай
8. aman - Съгласявам се веднага с частта за ...
11.06.2013 16:35
Съгласявам се веднага с частта за врага вътре и вън от нас, както и за мащабите. Въпросът наистина е частен случай и се отнася единствено и само към нас самите. Да, вярно е, че в рамките на Стара ЕВропа почти няма държави, в които да няма демографски проблем, застаряване на населението и т.н. Така на фона на общите демографски картини и рисунки ние изглеждаме в контекста. Даже, примерно, сме малко по-добре с някои от показателите с Германия и сравними в някои с Гърция, Сърбия и Румъния... Само дето всяка конкретна ситуация си изисква конкретен анализ и като се вгледаме в цифрите и данните в дълбочина се вижда къде точно сме ние и каква е засега нарисуваната картинка за нас, нарисувана от нас и тя е близо към необратимостта и трагичното затихване и отмиране на един корав и жизнен народ с богата история и изключително силен инстинкт за оцеляване, виталност и културен и нравствен потенциал.

Точно тези неща, последните, които изброих не се виждат сега и програмират съдбата ни. Остава само богатата и така и непрочетена и неразбрана и неосмислена като поука и практика история, която чужденците с все по-голяма радост четат, а съседите май май все по-отривисто се настройват да я превърнат в част от своята.... Унифицирането си е унифициране, но има неща, които нацията пази и са и като стълбове в себеоцеляването и целеполагането. Не е нужно да ходим някъде далеч, може да гледаме и изследваме и сърби и румънци и гърци и турци и хървати... все са ни наблизо.
цитирай
9. demograph - Българските политици успешно изтребват българските граждани.
11.06.2013 16:53
Българската политика умря.
Историята на България свърши.
1. Русо-филиите КГБ/ДС изритаха българските милиционери от властта и взеха Цялата политическа и държавна власт в България;
2. БКП аристокрацията на Станишев, с братската съветска помощ нарита БКП плебеите на Първанов в ъгъла и овладя целият конспиративен инструментариум.
3. Русия, чрез Групировката, взе цялата икономическа власт в България;
4. Русия, чрез Групировката, овладя цялото медийно пространство;
5.Започва новата комунистическа диктатура.
6. Политиката в България свърши.
7. Историята на българите приключи.
8. Започва историята на територията България.
Българския народ не може да понесе още една власт на русо-комунистите и е осъден бързо да умре като етнос.- 2025г.
Държавата на българите е ликвидирана а етносът се разнася по света и бързо се интегрира с етносите приемници.
цитирай
10. aman - Всъшност, за мен интересен е въп...
11.06.2013 17:25
Всъшност, за мен интересен е въпроса, а имало ли е история на България през годините от 1948 до днес или една територия, наречена България е консумирана по най-безогледен начин, а българите са превръщани системно от народ със собствено самосъзнание, цели, мечти и копнежи в една сива маса от хора, които са затворени в сиви панелки, разделени по най-различни форми и начини и обречени на демографско и национално изчезване.

Въпросът е, ако макар и крайна, има нещо вярно в тази констатация, ще започне ли политиката в България, ще започне ли историята на Българията и ще се приключи ли с историята на територията България. Имаме ли още живителни сили в това хилядолетно дърво или някоя неокрастена фиданка или филиз, от които да произтече смисъл, а не да се разпределя власт от български милиционери към съветски такива и обратно с все по-падащо качество и все по-плачевни резултати.

2025 г. за смърт на българския етнос е твърде "оптимистична" - няма да стане, но ако до тогава не се промени нещо към 2050 етносът ще е мъртъв от демографска гледна точка, освен ако в някой изолиран анклав на територията на днешна България не започне рестарт, както е при други такива капсулирани и изчезващи етноси и народности по Европа и света.
Остава въпросът и за нацията след етноса - какъв език ще говори, как ще се нарича, какво самосъзнание ще има и какъв спомен за българите и българското....
цитирай
11. danailvdimitrov - странното е че Г.Марков вижда вината в комунизма....
11.06.2013 19:06
а днес ние знаем, че демографския срив продължи и при демокрацията.Така че нещо не му се получава.

Или пък демокрацията и комунизма са всъщност едно и също,а другарю полковник от ДС-Марков?
цитирай
12. aman - Има непрекъсната статистика за ...
12.06.2013 09:11
Има непрекъсната статистика за българското население и процесите, които протичат в него от първото преброяване та досега. В предишни постове съм писал по този въпрос и защо уж когато сме най-добре и удряме заветната цифра 9 милиона, всъшност вече е достатъчно ясно, че сме зле. В есето на Георги Марков единственото невярно със сигурност е, че през 1972 г. циганите и турците са представлявали риск за демографията. Вярно е, че раждаемостта при първите и тогава си е по-висока, но не в мащабите, които превърнаха майчинството във форма на препитания през последните 20 години и доведоха до демографския бум там. Турците и тогава и сега си стоят в едни граници - като цяло се възпроизвеждат.

В коментар 2 наистина съм написал какво променя или какво от демокрацията добавя към тъжната вече демографска картина и тенденция очертана още тогава и това, освен бума ни циганската раждаемост и сегрегирането на циганите за електорален материал е и възможността българите да емигрират, от която са се възползвали над 1 милион млади и образовани хора, като повечето от тях са невъзвръщенци и солидно интегрирани в новата си национална среда. Това е ускоряване на процеса на демографско топене и изчезване на българската народност, а не някакъв нов процес.

Това, което не даде демокрацията на българите е точно това, което комунизма им отне - общностна, национална перспектива, цел и смисъл да съществуват като народ и нация. Иначе, да се приравняват двете системи една към друга е нелепица. Какви са фактите, че Марков е бил полковник от ДС - за мен това е новина?
цитирай
13. danailvdimitrov - леле мале..след 23 години още не знаете нищо за полковник Г.Марков от ДС
12.06.2013 12:17
aman написа:
Какви са фактите, че Марков е бил полковник от ДС - за мен това е новина?


...и главен сценарист на комунистическия шедьовър "На всеки километър"

Е в такъв случай няма как да Ви обясня че Демокрация=Комунизъм, че едната е следствие на другото, организирана от същите среди които създадоха и комунизма.

Чака Ви много четене и анализи!

На добър път!
цитирай
14. aman - Знам, че е един от сценаристите на ...
12.06.2013 12:54
Знам, че е един от сценаристите на "На всеки километър". Апологетите му приписват създаването на образа на майор Велински. Но, като избягал го махнали от надписите и му иззели книгите и забранили да бъде преиздаван до 1989 г.
Това обаче не е никакво доказателство, че е полковник от ДС, а го твърдите доста уверено. По тази логика, всички писатели и хора на изскуството през тоталитарния режим излича, че са били офицери от ДС - тъй ли? Че някои са били агенти, а други висши партийни функционери то вече е ясно, ама хайде сега... Така ще излезе, че Свобода Бъчварова, Павели Вежинов, Евгени Константинов и Константин Кюлюмов са поне генерали, а какво да кажем за режисьорите... Че са леви писатели ясно, ама чак па толкова... Не че бих се изненадал всъшност, но дайте някакви факти, а не предположения.

За демокрация равно на комунизъм трябва вие да четете повечко. Ако едната е следствие на другото, то защо едната съществува в различни форми преди по време и след краха на комунистическите режими, а комунизмът е нищо повече от един от видовете и форми на тоталитаризъм и диктатури (в по-широкия смисъл на понятието)... Демокрацията не може да бъде създадена от тези, които създават комунизма, просто тя е налична преди него и като концепция и като различни прояви. Конспиративните теории са хубаво нещо, но още по-хубаво нещо е да се подкрепят с факти.

Разбира се, ако говорите за българския преход, то това е съвсем друга история, уточнете се.
цитирай
15. danailvdimitrov - много наивно...явно за комунизма са Ви разказвали басни разни хора с шалчета и очилца...
12.06.2013 15:55
Г.Марков е вербуван от Костадин Кюлюмов – полковник и зам.-шеф на VI управление и негов личен приятел още от съвместната им работа по "На всеки километър" и новелата "Комунисти" и от Петър Костов – зам.-шеф на III отдел на VI управление. Внедрен в централата на ВВС през 1969г.-по късно разкрит и ликвидиран от МИ6. Съобщил е на връзката си Г.Апостолов-представител на БГА"Балкан" в Белгия но твърде късно. Същото важи и за колегата му Владимир Костов. (повече информация не Ви е нужна-сами си търсете)

Че кой стреля по писатели насред Лондон,бре момко ? Нали една такава акция би означавала месеци и години подготовка и участие на агентурите на поне 3 разузнавания -ДС,КГБ и вероятно Щази , възможно "осветяване" на агенти, замитане на следи, компрометиране на посолства и т.н- и то за някакъв си журналист. Кой ще поеме такъв явен риск? И кой ще разреши подобни импровизации от Москва??? Пълни фантасмагории....

А това,че не знаете къде е измислен ,създаден и финансиран комунизма е направо втрещяващо! Тук вече нямам намерение и сили да споря...литература за четене-бол (ама не художествена). подсказки-Троцки,Ленин-Яков Шиф,Уорбърг-Варбург,Рузвелт; Женева-Лондон-Вашингтон; К.Маркс,Ротшилд-Лондон,А.Пайк,Париж....

Успех!

цитирай
16. aman - Явно сте запознат добре и навътре с ...
13.06.2013 16:06
Явно сте запознат добре и навътре с някакви с биографията на Марков и работата на службите от онова време. Не са ми темата и не мога да съм събеседник на ниво. Просто постнах едно есе на Марков, което е вярно като изводи и разсъждения към момента на възникване на проблема, който сега изживяваме в цялата му пълнота и вероятна безвъзвратност. Напишете книга или статия по темата, щом знаете толкова, това което съм чел или чувал от наличното казва съвсем други неща за тази история. Ще е хубаво да я има, ако има достатъчно доказателствен материал и другата гледна точка. Аз поне за първи път чувам, че МИ6 го убило и вероятно не съм единствен. Че е възможно де е бил внедрен агент и бягството му и дисиденството да е прикритие също е възможен и интересен сюжет - разработете го.

За другите неща - знам, знам за еврейския заговор, за тайното правителство, за световната конспирация, за планът Ран ът и т.н., доволно много извират знания и информация за тия уж толкова тайни и достъпни само за посветени хора неща, че няма как да не знам. Изпуснал сте най-ярката и видима връзка "мърлявия рави" Маркс и богатия и работлив интелектуалец Енгелс, дето финансира и довършва работите на Маркс. Абе... Еврейска им работа, нали?
цитирай
17. danailvdimitrov - аман-заман:)) нямам намерение да пиша никакви книги-това си е мое мнение
13.06.2013 16:47
Знам как работеха комунистите- да инфилтрират "някого" в чужбина беше обичайна практика( пък и не само тяхна). За тази цел му създаваха "легенда" изтриваха му досието и всичко което го уличава и той продължаваше да пиша своите "задочни репортажи" или по-точно рапорти от тила на врага. Нищо ново под слънцето.

Че как така Владимир Костов се върна веднага след промените и стана водещ на телевизионно предаване у нас през 90-те. Та нали ДС щеше да го ликвидира още на летището ако беше "истински предател"? В тези среди като се издаде смъртна присъда -тя се изпълнява независимо от времето и обстоятелствата. Нашият артист-авангардис Кристо (Явашев) и до ден днешен не смее да се върне в България страхувайки се от ръката на ДС само щото е бил емигрирал навремето, какво остава за полковници и майори от ДС -"предатели".

Иначе Карло Мордохай не съм го пропуснал, просто бащите на демокрацията и Новия Ред (изписан на доларовата банкнота) - Дж.Вашингтон и т.н и бащите на комунизма-Маркс,Ленин,Троцки са в едни и същи еврейски и масонски ложи в САЩ,Англия и Швейцария. Те се финансират и преди и сега на Запад а се разпространяват на Изток. Те не са измислени нито у нас, нито в Русия. Затова и днешните синове и дъщери на комунистически лидери са така щедро приети в "демократичните" структури- виж Меглена Кунева-Пръмова, Кристалина(Сталинка)Георгиева,Ирина Бокова,С.Станишев (ПЕС) и т.н. както навремето държавен секретар на САЩ Кондолиса Райс завърши доктарантурата си в централата на КГБ-Москва. Те са всички от "една партия". Просто на едните им се дава да управляват едната част на земното полукълбо а на другите другата. Който се провали- го сменят( но не го изключват от световния елит)
цитирай
18. aman - Владимир Костов, сигурно защото ...
13.06.2013 18:42
Владимир Костов, сигурно защото просто ми е някак си антипатичен винаги ми е изглеждал като измислен дисидент и действащ агент я на ДС, а на КГБ или пък и на двете. Но това е усещане, не мога на усещания да базирам преценки, които изискват факти. Не е невъзможно и е хубаво да се рови, който има интерес в тази материя и да се публикуват, ако излязат някъде факти или достатъчно убедителни и логически издържани неща. На мен тази тема не ми допада, твърде гнусна и омерзителна се оказва, за съжаление и за съжаление продължава да е гаден цирей в обществените процеси в страната.

За другото, чел съм достъчно много за масонските истории и заговори, но не мисля, че нещата са точно такива, каквито ни се представят има и други фактори и други обективни и субективни процеси и факти, които не подлежат на днешните интерпретации и модерни разбирания. Към времето, в което са се случвали нещата, те са имали свой собствен смисъл и съдържание.

За тия българи дето ги редиш. Е, кои да приемат хората. Все пак, не бива да се забравя, че соц "бащите" си произведоха своите деца и внуци като един вид аристокрация. Учели са чужди езици, ходели са по чужбина, завършили са чужди университети, живеят и се възпитават заедно и имат силни социални връзки, познават се още от ранни години с хора на запад и при промените бяха първите и естествени пълноценно реализирали се българи там. Освен това, западът оглеждаше и се опитваше да отгледа и да прикотка податливата на такива неща млада комунистическа аристокрация още по времето на Студената война, така както се прави и сега и в далечното минало.

Тъй че, ако приемем, че даже във всяка една друга област (икономика, политика, предприемчивост и т.н.) условията през 1989-90 са били еднакви за всички (знаем, че не са били, но така за спора да приемем), то и при тия условия, въпросните червени отрочета водеха на обикновените българи с няколко обиколки. Няма равен старт просто!
цитирай
19. danailvdimitrov - общо взето е така с две забележки...
13.06.2013 21:34
aman написа:
.. Към времето, в което са се случвали нещата, те са имали свой собствен смисъл и съдържание.


Масонството и луцеферианството никога не са имали смисъл. Те са психични болести .

"Освен това, западът оглеждаше и се опитваше да отгледа и да прикотка податливата на такива неща млада комунистическа аристокрация..."

Всяка форма за "зелена карта,гражданство или "виза" имаше графа : Участвали ли сте в комунистически партийни структури? Тя беше обаче за наивните хора защото точно "участващите" получаваха виза (поне така беше през 90-те).

Иначе си е твое право да вярваш, че "двете системи" са коренно различни.Това не е за мен.

Колкото до България -то тя ще изчезне (демографски) не когато са го изчислили разни социолози и политолози нито заради конспирации,политики, икономики,емиграци и т.н. а когато угасне и последна свещичка от 20 ст. в българска църква.

Следи и ще видиш.

Това си е Божие наказание!
цитирай
20. aman - Луциферството какво е? Някаква ...
14.06.2013 11:12
Луциферството какво е? Някаква сатанистка организация ли? Не съм чувал за системен култ, който да има някакво особено значение и влияние, но сигурно е в сферата на езотериката и тайните общества...
За масоните, мисля че им се отдава твърде голяма роля и значение и то с обратен знак. Това, че известни лица от историята са били масони, а в един исторически период се е превърнало и в мода да бъдат, не прави априорно тяхното поведение и мотивация на действията им да са изходящи от някакъв единен "масонски център" и подчинени на някаква обща "масонска цел". Най-малкото, ако беше така и като се има предвид, че в един момент всички значими монарси, политици и общественици, барбар с президентите на САЩ са масони - то тази цел щеше вече да е реализирана, а не днешните масони да са група връзкари, които участват в ритуали, които не разбират и се събират с единствена цел, ако може да се взаимоуредят в живота.

Ситемите са различни и това ми право да го заня и да го вярвам ще го отстоявам винаги и при възможност.

България е географско и политическо понятие, тя едва ли ще "изчезне" просто така. Свещички в черквите палят и хора, които са непринадлежни към балгарския народ като самосъзнание, така че в черквите в България винаги ще се палят свещички, докато ги има. Аз говоря за българската народност и изчисленията ми и това за което говоря и ме тревожи не е плод на политологическа или социологическа мисъл, анализи и т.н., а на следене на устойчиви тенденци и показатели, статистика и цифри. Те са безпристрастни - в нашия случай за съжаление.

Тъй че, не бих се успокоявал по този начин. Парадоксалното е, че в годините на завладяване на българските държави от османлиите, много българи са твърдели същото и не са се съпротивлявали част от тях с тезата, "Че това е Божие наказание!". Аз не зная, ако това е вярно - с какво сме го заслужили точно ние българите, чии грехове плащаме, при условие, че историческите ни вини като народ не са особено големи?
цитирай
21. danailvdimitrov - логично ,логично,даже много логично...но изцяло погрешно
14.06.2013 15:56
aman написа:
Това, че известни лица от историята са били масони, а в един исторически период се е превърнало и в мода


То и на Екатерина Велика и се струваше ,забавно и модно да участва в масонски спиритически сеанси и дори да си основе "собствена" ложа "Империал" докато не получи писмо лично от Фридрих II , за дейността на "Илюминатите" на А.Вайшоп в Германия, данните от което беше препотвърдено от нейния агент и губернатор на Москва-граф Брюс.А когато разба,че дори близки от нейното обкръжение като Ром и Лагарп са взели дейно участие във Великата Френска Революция и обезглавяването на краля, по гърба и изби студена пот и започна да ги преследва като кучета.

Колкото до Луцеферианството-темата е доста обширна и изисква малко духовна подготовка. Малко е в страни от нея(но не много) затова давам линкове на една моя статия, понеже едва ли ще седна да пиша подробно по този въпрос :
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=782:-xiv-xxi-1-&catid=46:2010-02-23-19-42-02&Itemid=77
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=786:-xv-xxi-2-&catid=46:2010-02-23-19-42-02&Itemid=77
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=792:-xv-xxi-3-&catid=46:2010-02-23-19-42-02&Itemid=77

Към нея вероятно в скоро време ще има продължение, което ще допълни тази гледна точка, но от под един друг ъгъл и- погледнато през романа "Бесове" на Достоевски (там има и малко за луциферианството, понеже обема е силно ограничен).

Така, че ако има интерес- четене и мислене,без да се бърза.Успех!
цитирай
22. danailvdimitrov - отговори:
14.06.2013 16:16
aman написа:
1.... в един момент всички значими монарси, политици и общественици, барбар с президентите на САЩ са масони - то тази цел щеше вече да е реализирана

2....България е географско и политическо понятие......

3...... "Че това е Божие наказание!". Аз не зная, ако това е вярно - с какво сме го заслужили точно ние българите....?


отг.1 Това е вярно ако нямаше Бог и ако Той не беше никакъв фактор ! Тогава светът можеше да свърши за една седмица,или за половин година да бъде овладяно цялото политическо пространство на земята а хората натикани в концлагери. Всъщност есхатологично знаем, че то ще се случи, на Господ просто разтяга времето за да можем да го понесем като тежест. Оттук и отговора на въпрос 3:

отг.3 Да всеки плаща своята цена за отстъплението си от Бога, а Той е Иисус Христос и вярата е (Св.Православие) - съответно България посредством обезлюдяване и биологична стерилност (незапомнена откакто съществуваме като държава!?)

отг.2 България не е географско понятие а етническо- това е гео-политическото пространство на етноса българи. Затова е важно дали българи ще палят свещи в храмовете и докога. Колкото има вярващи в църквите-толкова е жизнена и държавата- изчезнат ли ,това е краят. (другите си палят и се молят за тях,те не ни касаят)

Но затова трябват основни духовни познания ,както казах. Иначе "нищо не се разбира" и във въздуха стоят някакви разсъждения без координатна система и без аксиоми.

Не може без това.
цитирай
23. lightsaber123 - Естествено, че няма да изчезне
16.06.2013 09:35
били сме с население 200 000 и пак сме оцелели. Това според мен е родова мъдрост - в тежки и усилни години хората естествено се съхраняват и не създават деца. Когато дойде по-добро време нещата ще се нормализират. Всичко в историята протича като синусоида - възходи, падения, възходи, падения... В момента сме в падение - т.е. очаква ни светло бъдеще :-)
цитирай
24. aman - Никога не сме били 200 000, поне в ...
17.06.2013 16:07
Никога не сме били 200 000, поне в историческо време! Напротив, обичайната реакция на жизнени етноси в тежка ситуация е да прави точно обратното - ражда повече деца. Така е и при войни, така е и при епидемии и въобще. Това е естествен, общностен механизъм за оцеляване. Въпросът е дали при нас той съществува все още и тревогата ми е, че е на път да изчезне!

За другото - сега протестираме! Дано за последно по този повод! Като приключим, може да говорим и коментираме! Поздрави и благодаря!
цитирай
25. lightsaber123 - Не съм историк
19.06.2013 10:25
това за 200 000 население го чух по телевизията от проф. Божидар Димитров в неговото предаване.

Не знаем какво ще стане през следващите 10 секунди но се чудим дали ще изчезне народа ни... Ще поживеем, ще видим :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 529007
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол