Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 15:47 - Следизборните ми въпроси......?
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 11452 Коментари: 20 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Изборите минаха и си заминаха, въпреки че "пост-травматичния" синдром още тресе медийното и кръчмарско-интернетското пространство под формата на драматични "анализи", страхови неврози, шизофренни изригвания и сложни танцово-акробатични пируети от типа "как да се не лъзна, че да се не извозя". Ще ни потресат, потресат, после може пак да се потресем и този път "улицата да роди своите лидери" - такива, дето не сме сигурни, че искаме да се родят, но от историята знаем, че все така се получава - революционните ситуации пораждат насилие, и раждат своите изроди, които се къпят обилно в него преди да станат обичайно жертва на същото....

Песимистично може да звучи, ама какво да се прави като реализмът отдавна ни напусна като народ по неясни причини, които след нашето изчезване ще дадат обилен материал за изследване и многомилиардни проучвания от страна на "американските и други подобни институти".

Извън, смятам обяснимият ми песимизъм и бидейки активен гражданин с изявена позиция от студентските си години та и до днес, с относително добра за нашите стандартни политическа, обща и гражданска култура, все ми се ще да задам някои въпроси, на които така и не мога да получа смислен или поне доволно обяснителен отговор и които след случката "извънреднни парламентарни избори" избуяха с мен с нова и по-голяма сила, пък белким някой по-умен, знаещ или научен да ми даде отговор или да ми каже къде да го потърся...

Колко пъти е необходимо на един български политик да се провали, че да осъзнае провала си и да се разкара от пейзажа?
 
Колко стотин хиляди гласове трябва да губи една партия на всеки следващи избори, че да разбере, че лъжите и методите, с които управлява и бездарните престъпници и идиоти, които продуцира са неприемливи за населението?

Колко партии, коалиции и формати трябва да смени даден политик или група политици, за да разбере собствената си морална деградация и непотребност?

Колко години трябват, за да разберат, че макар и търпелив и доволно оскотял българския народ все пак не е така вдебилен, че да вярва на категории и думи като "честност", "почтеност", "демокрация", "дясно", "морал", "кълна се в децата си" и т.н., изречени от български политик?

Кой дава правото на български политици, за които дори собствените им роднини не са гласували да говорят за "смяна на модел", за "ново статукво", за "волята на българския народ" и да претендират да говорят от негово име?

Докога на българските политици виновни за техните провали и неудачи ще бъдат все противниците, международното положение, руските интереси, американските интереси, олигархическите интереси, покачването на нивото на река Дунав в сантиметри или все по-тревожната заплаха от марсианска инвазия и никога вината няма да потърсят и намерят вината в себе си? Подвъпрос с тия гравитиращите около нулата от години- ами що преди да ходите на избори с големите кошници и претенции не питате собствените си роднини дали биха гласували за вас и защо не го правят... и така много пъти?

От къде идва самочувствието и наглостта на групата идиоти, самоназначили се за десни, които 23 години почти без изключение правят нужното да няма дясно в България да говорят за "дясно обединение", "за ново дясно", за  "непредставените десни" - колко от същите идиоти, преди да се самоназначат или по някакъв друг начин да допълзят до заветните си позиции на "десни лидери" са имали и ден дясна биография - по род, по убеждения, по дела? Някои от тях даже и ден трудов стаж не са имали преди да станат "лидери", ама от десни по-десни?

Докога дясно-мислещите и с десен бит хора в България ще допускат такива шушляци да говорят от тяхно име, до кога ще се скатават и себеизолират и ще допускат да не бъдат представени? Да, вярно е, че политиката е мръсна работа, че ако си почтен десен човек с вече изградена биография е и ниско платена и неблагодарна и деградираща, а и опасна понякога, ама също така е вярно, че докато гласуваме за паразити, за този, за да не е онзи и т.н. не само дясна политическа сила в България няма да има - след време и хора няма да има - българи ни десни ни леви ни никакви! Докога?

От къде на къде и кой е овластил разни "политически анализатори", "интелектуалци" и "журналисти" да говорят от името на българския народ и то не в качеството си на част от него, а като някаква избрана каста, която стои над нещата, която е така извисена, че никога, ама никога и по никакъв начин не е била и не може да бъде подвластна на общите и обидни народопсихологични оценки, които лепят на собствения си народ сякаш са осенени с висше и те на онова място не ходят... Е, оказа се поне доказано със СРС, че ходят, но пък СРС-то го обявиха за незаконно, тъй че не е валидно доказателство, ама все пак - какви са тези хора и докога ще търпим да изнасилват индивидуални и вкупом българския народ и българската душевност устояли в хилядолетия и срещу уж далеч по-страшни врагове?

От къде се пръкват тия наглеци дето ни стават министри и представляващи ни по закон и пред света? Кога изчезва тяхната нормалност, къде ги селектират и продуцират такива - шир потреба ли са, конфекция ли са или са някаква висша мода? Ако са ширпотреба и са от нас - това значи ли, че във всеки един от нас дреме някой боко, райков, станишко, фидоска, цачева, дянков, младенов, цвъки, лилка, етем етем, волний недоволний, гражданката-гражданка и т.н. лицемерен боклук (списъкът може да се продължи до безкрайност)?

И в частност към така мизерно погиналото и самоубито дясно в изданието му от последните, ама надявам се наистина последни избори:
1. Що така се пре..... та се явихте и ДСБ и СДС в коалиция, та сега даже и субсидия няма да вземате или кой ви го зачука така с тази брилятна идея и сега като няма парици, като как и с чии ресурси ще спретнете "новото дясно" - на гражданката пръмова с много "автентични десни отлюспъци", приютени при нея и с "оставката, която така почтено си подаде" - за да не бъде приета разбира се или пък ще се бръкнете за джобни пари....? Не че ги немате де, то ако за толкова години на държавна ясла не сте и захлебили, не просто не сте десни, ама сте и откровено тъпи, ама пък как ще бръкнете да ги измъкнете? ИЛи пък с некой лев от "десния" боко или още "по-десния" десен от пловдивско?

2. Аджеба що мъчите народа толкова време и трябваше да стигнете до процентите на Йоло Денев и на Кире Либерало (мир на праха му), че да се помахнете, вместо да напарвите още отдавна почтеното - да пратите в историята СДС, Синята идея и сантименталния спомен, който всички имаме към нея, а не да я превръщате в потъпкана в калта уличница, която не просто всеки може да опъне срещу дребно подаяние, ами и да ходи и да се моли да бъде опъната? Че на вас така ви харесва и явно имате намерение да продължите - това си е ваша драма, ама кога ли и дали някога ще осъзнаете, че така ежедневно изнасилвате половината от българския народ, поругавате паметта на почтени и достойни хора, унижавате цялата държава и я обричате на мизерна и мъчителна смърт в противовес на богатата и величава история, която имаме и на още по-величавия български дух? 

Да спра до тук и всеки, който може да ми помогне да намеря отговор на тези и други подобни въпроси или пък да ме убеди, че те не съществуват и нещо съм се объркал под натиска може би на емоции е добре дошъл!




Гласувай:
10



1. aman - А, да, пропуснах да си задам още един ...
17.05.2013 16:15
А, да, пропуснах да си задам още един въпрос - как така единствените десни, които попаднаха в този парламент са Пламен Орешарски и Петър Кънев и влязоха през листите на БСП?????
цитирай
2. andrei - В България от 24 години ,само формално съществуват
17.05.2013 16:44
десни,центристки и леви партии.Общото название на всички партии е политическа мафия. Тази политическа мафия се ръководи от тесен кръг хора,в която са концентрирани всички властови,икономически и силови инструменти.В нея не се допускат случайни хора.В зависимост от ситуацията в страната,предизвикани от спадове в икономиката,социалната система,катастрофално обедняване на населението и бунтове се активират и финансират определени партии от политическият ландшафт, които да овладеят създадената политическа ситуация и така до следващи избори,или народни вълнения.Ако предишните управленци са били от дясна партия,биват замествани от леви и така до безкрай.Единствената цел на тези политически упражнения е да се държи народа в подчинение и запази властта на политико-икономическата мафия,която както казах по-горе,държи в ръцете си всички ресурси за въздействие,като властови,финансово-икономически лостове и силови структори за принуда.Като допълнение ще добавя,че за да се държат в подчинение партиите които не са на власт,им се отпускат така наречените държавни субсидии,които им дават възможност да съществуват и да са на разположение и подчинение.Поздрав!
цитирай
3. aman - Със сигурност зная, че има хора, ...
17.05.2013 17:31
Със сигурност зная, че има хора, които се занимават с "партийно и политическо" инженерство в бг, без те самите да стават или заемат политически позиции - бизнесмени, социолози, журналисти, групирани по различни признаци "проектират" и промотират на пазара такива формации. Има и такива, които си приписват подобно инженерство, защото са чули, видели, били са на разговор или са се снимали с някой на коктейл или семинар...

Не мисля, че има обща схема и не мисля, че тези творци на политически проекти са непременно доволни от своите проекти, след тяхната реализация. Но не вярвам, това да е някакво програмирано и системно упражнение.

Според мен имаше един миг, в който олигархия, статукво, ДС и тн се уплаши за себе си и това беше времето 97-99, когато народен гняв и политическо представителство съвпаднаха и имаше опасност от еманципация и пораждане на истинско дясно. Съгласен съм, че тази типология в България не съответства на нормалната такава в политическата теория и практика по света. След 99 г. тази възможност се оказа илюзорна, но страхът явно остана и той роди първият проект от нов вид "ЦарЯ", след успеха му после беше лесно - кеф ти националистически, кеф ти милиционерско-десен, кефти гражданката Кунева, сега вероятно ще завъртят нещо около Бареков и може би Димитър Иванов и така...

Само че, това е фактология или възможно обяснение на фактология и прогностика - не отговаря на въпроса за поведението на тези хора, нито пък на този, който за мен е най-съществен - кога десните хора ще започнат да се изявяват и организират в свое представителство, ама не през разни измислени аватари като Мартин, Капон, Неински и т.н., "служебно дясно", а в първо лице - с имената си с опита си, си биографията си и с ценностите, които само дясното може да носи.
Този за прецаканите субсидии, на ДСБ и СДС на тези избори също ми е крайно любопитен - да приемем, че при СДС е от характерното им вдебиляване от председател на председател, ама при Костов - няма шанс!
цитирай
4. dobronameren - Боже-ее!
17.05.2013 18:47
Пламен Орешарски и Петър Кънев били десните?!
Авторе, авторе... не случайно andrei те харесва.
цитирай
5. andrei - Отново питаш за дясното пространство,
17.05.2013 18:52
сякаш не забелязваш,че в него се настани Борисов,след като разгони всички останали.ГЕРБ има достатъчно милиони в сметките си и двадесет милионна държавна субсидия,така че мераклии за дясното пространство ще се намерят-не се съмнявай в това.В предишният ми коментар,забелязвам че се съмняваш в конструкцията която съм описал-вижда ти се проста.Простите наглед конструкции са най-жизнеспособни и работещи,както е при мафиотските организации.Може би се питаш,кои са тези кукловоди? В България това са около 500 бивши комунистически фамилии,които държат основния пакет от акции на цялата икономика.Тези които ние наричаме олигарси са само лицата които въртят парите и бизнеса на горепосочените фамилии.Подобно е положението в Европа,САЩ и други страни по Света,с тази разлика,че техните фамилии са разпределили богатствата на своите страни преди столетия и са толкова богати и могъщи днес,че се намесват и дирижират икономиките и политиката на други държави,като България.
цитирай
6. joysii - Ам, аз от политика нищо не разбирам, ...
17.05.2013 18:57
Ам, аз от политика нищо не разбирам, защото не искам да разбирам.
Бих задала някои от твоите въпроси, но няма на кого.
Все се надявам, че България някога ще се управлява от знаещи и можещи хора, че те ще се погрижат животът тук да стане по-сигурен и подреден.Дали ще са мафия, не ми пука.
Ако това не се случи...е, ами майната й на България тогава. Господ поне природа ни е дал. Тя ще ни помогне да не пукнем от глад. И когато тук се настанят чужденци, те ще ни "оправят".
Това е обективния ход на нещата в нашата прекрасна родина.
Нали се сещаш...все обвиняваме за неудачите си турското робство, а никой не се сеща да търси причините за него. А именно-българинът си е копелдак открай време-ни държавата си опазил, ни земята.
Така ще стане и сега-нечие чуждо вмешателство ще се заеме с подредбата на живота ни.
Аз не съм политик, нито държавник. Нямам акъл ни да бистря политиката, ни да давам съвети за държавно управление.
Такива разни...по повод на последните избори....
Поздрави.
цитирай
7. aman - Не си ме разбрал съвсем или по-скоро ...
17.05.2013 19:01
Не си ме разбрал съвсем или по-скоро не съм се изразил правилно. На фона на изборните резултати и в рамките на избраните в този парламент депутати те имат най-отличими характеристики, които ги доближават до дясното. Ако Орешарски си беше седял в СДС - то, а Кънев беше решил да стане депутат (не сега де, преди мноого години, когато ДСБ още можеше да вкарва депутати) от ДСБ примерно никой копче нямаше да каже. Иначе вторият си е характерен български "бизнесмен" на прехода - придобил собствеността си при Костов, между другото, а първия поне има професионална и преподавателска биография, които са проследими, за разлика от други "десни", които описах и които се представят за такива. Това ни е нивото просто - не е за хвалене, за тъгуване е!
цитирай
8. aman - сякаш не забелязваш, че в него се ...
17.05.2013 19:05
andrei написа:
сякаш не забелязваш,че в него се настани Борисов,след като разгони всички останали.ГЕРБ има достатъчно милиони в сметките си и двадесет милионна държавна субсидия,така че мераклии за дясното пространство ще се намерят-не се съмнявай в това.В предишният ми коментар,забелязвам че се съмняваш в конструкцията която съм описал-вижда ти се проста.Простите наглед конструкции са най-жизнеспособни и работещи,както е при мафиотските организации.Може би се питаш,кои са тези кукловоди? В България това са около 500 бивши комунистически фамилии,които държат основния пакет от акции на цялата икономика.Тези които ние наричаме олигарси са само лицата които въртят парите и бизнеса на горепосочените фамилии.Подобно е положението в Европа,САЩ и други страни по Света,с тази разлика,че техните фамилии са разпределили богатствата на своите страни преди столетия и са толкова богати и могъщи днес,че се намесват и дирижират икономиките и политиката на други държави,като България.


То Борисов е трудно да не го забележиш - всичко го видяхме до болка - за съжаление, тъй че не съм пропуснал факта на неговото настаняване и заграбване на това пространство, което доволно доброзорно бе акуширано от "традиционните десни" в лицето и на Мозер и Капоница и Праматарски и Костов и Петър Стоянов (май той беше председател на СДС като приеха ГЕРБ в ЕНП). Даже Костов му даде и зам.министри и за едно не малко време се самозаблуждаваше, че управлява и "дърпа конците" зад кулисите. Умряла работа! Едни измислени десни се сдушиха с други измислени десни с идеята да делят пари и власт, а резултатът от такива комплоти винаги е гнусен за хората с десно мислене, за държавата и разривите винаги са драматично сополиви все едно по сценарий на турски сериал!
цитирай
9. kass - aman
17.05.2013 19:05
Има такъв опит за възкръсване на синята идея, но е подкрепена предимно от по-възрастните. Младите не свързват сините с нищо, а да не говорим и че при тях целият този враждебен дясно - ляво модел им е съвсем непонятен. Например едно младо момче, сега на около 20, ме попита защо било обидно да кажеш на някой комунист, и какво ако човека е комунист.... Така, че изминаха доста години и доста деца пораснаха, които не могат да разберат въпросите ти... А отговорът им е много лесен, защото за тези хора не е важно бъдещето на България, интересите на населението й, а са важни числата... Ние за тях сме статистика - толкова безработни, толкова под прага на бедността, толкова открити или закрити фирми и т.н. и т.н.... а статистика за това в кой район е най-голяма безработицата, в кой район е висока престъпността, къде развитието е най-забавено... такива статистики няма... или може би има, но ние не ги знаем и няма кой да ни осведоми...
Поздрави!
цитирай
10. aman - Абе аз я следя уж Джойси и уж от нещо ...
17.05.2013 19:08
Абе аз я следя уж Джойси и уж от нещо едно друго поназнайвам, ама на тези въпроси не мога да си отговоря също. За мен фундаментален проблем е, че докато знаещите и можещите стоят в страни от политиката по-често отвратени от нея нагоре изплува ...най-лекото....., а после точно знаещите и можещите първи и най-много страдат, точно поради факта, че най-бързо го разпознават и най-бързо стават потърпевши, че то л...то не търпи такива. Така е не само в политиката, ако умния и можещ човек не е достатъчно амбициозен и организиран рискува да се сдобие с тъп и нагъл началник и развитието му да бъде спряно на мястото, където се развива. Разликата е, че пазара на труда е мобилен и умния и работлив човек винаги си намира работа, в политиката обаче не става точно така - за съжлание и въпросът тук за мен е докога?
цитирай
11. aman - Има такъв опит за възкръсване на ...
18.05.2013 10:24
kass написа:
Има такъв опит за възкръсване на синята идея, но е подкрепена предимно от по-възрастните. Младите не свързват сините с нищо, а да не говорим и че при тях целият този враждебен дясно - ляво модел им е съвсем непонятен. Например едно младо момче, сега на около 20, ме попита защо било обидно да кажеш на някой комунист, и какво ако човека е комунист.... Така, че изминаха доста години и доста деца пораснаха, които не могат да разберат въпросите ти... А отговорът им е много лесен, защото за тези хора не е важно бъдещето на България, интересите на населението й, а са важни числата... Ние за тях сме статистика - толкова безработни, толкова под прага на бедността, толкова открити или закрити фирми и т.н. и т.н.... а статистика за това в кой район е най-голяма безработицата, в кой район е висока престъпността, къде развитието е най-забавено... такива статистики няма... или може би има, но ние не ги знаем и няма кой да ни осведоми...
Поздрави!

Съгласен съм, но все пак зад всяка статистика стоят реални факти и не виждам какво могат да печелят в дългосрочен план от лошата статистика.

За десните - ами ето ти писа, че си подкрепила една млада формация, аз даже постнах тук в блога си мислите на едно момиче от тази формация. Само дето, я кажи като участваше в този процес, колко иначе умни, успели, почтени хора (не говоря за другите), дойдоха да ви дават акъли и да ви казват кое как и що трябва да направите. Ама ако ги попиташ и им кажеш - ми хайде вие знаете и можете повече - водете ни, става ама аз... таковатааа.... и докато се крием образно казано зад крехките рамене на 28 годишно момиче, което трябва да се занимава с всичко друго, но не и с политика, резултатът е такъв какъвто е. Едни вече ополитичили се галфони, дето също останаха под процент даже я обвиниха, че им окрала и разпиляла гласовете и затова сега си нямат субсидийка.... Мила родна картинка!

Образованието и знанието и познанието са голям проблем, особено сред по-младите и приемственост няма
цитирай
12. dobronameren - Този Борисов разногледи ви направи
18.05.2013 18:57
Колко просто било според аndrei ! Махаме Борисов, слагаме Станишев и България се оправя. Пък говори, че ТЕ били еднакви - 500 комунистически фамилии, които държат основния пакет от акции на цялата икономика. Що за логика?
А работата наистина е проста - махаме Русия и слагаме Европейския съюз. Защо пискат против такова решение, 500-те фамилии е ясно. А ти защо подскачаш. andrei ?
цитирай
13. aman - Ама ние нали сме в Европейския съюз? ...
20.05.2013 10:08
Ама ние нали сме в Европейския съюз? Не съм чул някой смислен човек и политик даже да оспорва нуждата и категоричността на тази принадлежност. Освен това икономиката ни е пряко доминирана във всяко едно отношение от това ни членство, институциите ни се контролират пряко от ЕС (за съжаление не достатъчно), вече и на еврото пише на български "Евро". Освен това, имам някакъв спомен, че под договора за присъединяването ни към ЕС стои подписа на Георги Първанов, а молбата за членство е подадена от кабинета на Жан Виденов.

С това не искам да защитавам БСП или пък да ги оценявам високо - приемането и членството в ЕС е естествен цивилизационен, политически и съдържателен избор без алтернатива в момента за България.

Смяната на Борисов със Станишев и обратното е, и би следвало да е нормален демократичен процес, както е навсякъде по света. Естествено привържениците на единия ще критикуват или клеймят другия и обратното, но също демократично е като се случи едното или другото то да се приема по нормален начин. След 4 години (ако не се наложи по-рано, както изглежда) пак ще има избори.

За 500-те фамилии - очевидно има хора и кръгове в бг., които задълбочаващото се членство в ЕС и неминуемото налагане на европейски правила за работа ги притеснява. Нека приемем, че са 500-фамилии. Само дето всичките тия фамилии далеч не са в БСП и най-малкото ГЕРБ им е алтернатива, тъй като те са второ по-лошо издание на БСП в своята съшност. Основната част от апарата и организационната им структура са хора с дълбоко членство в БКП, милиционеро-полицаи и тук там за цвят бивши активисти на СДС и НДСВ и някой и друг бизнесмен (зависим или не икономически от тях - друга тема).

Освен това всички управлявали ни политически сили имат "грехове" по повод на Русия и най-вече политико-икономическата зависимост към нея. Като някой лидер бил той Костов или Борисов и т.н. заговорят срещу Русия и заобвиняват само БСП в неясни отношения с нея е направо жалко до безобразие!
цитирай
14. aman - Няма как да не постна тези изводи на ...
20.05.2013 10:52
Няма как да не постна тези изводи на д-р Михайлов, които като че ли обобщават образно диагнозата за "нашата десница". Цялото му интервю - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1996687

"Десницата беше шемет на свободата. Но се изроди в перипетиите на раздържавяването и съвсем се вманиачи. Застина в леко налудна антикомунистическа гримаса, заживя в свят, съставен от призраци. Обзе я скудоумие, сектантска злост и самомнение на някакъв, не знам точно какъв, елит.

Елит от умствено и морално лениви клакьори на Запада срещу Изтока, с аргументи от периода на Студената война. Вцепенена версия от друга епоха, анахронична и оценъчно безпомощна. Единственото им вдъхновение извира от ужаса, наречен "Путин", и от вездеприсъствието на неговата "пета колона". Влюбени са в тази омраза.
Не е вярно, че десницата не беше избрана на последните избори, тя просто се самоуби, самоизяде се."


цитирай
15. dobronameren - Не обичам демагозите! Още по-малко тарикатите!
22.05.2013 11:15
Бихте ли повторили, aman (No13), благодарение на кого сме в Европейския Съюз и в НАТО? Твърдите ли, че новото управление на БСП, ще мине без помощта на АТАКА? Ще ми обясните ли как така началното искане на "всенародните" протести - "Да запалим монополите", прерасна в - "Долу ГЕРБ"? Кой в историята ни, aman, е палил и пали, още повече "западни монополи" !?
Иначе смяната на един демократичен лидер с друг демократичен лидер е нормална практика. Но ДНЕС БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНА! Видяхте ли снощи Михаил Миков, а днес Мая Манолова и нейния избор Ангел Найденов. Пак ще ви попитам: Кой демократичен лидер вместо собствена програма, ще казва само "Нашата цел е да свалим ГЕРБ от власт!"
Няма как да заобиколите ТЕЗИ въпроси, драги aman.
За генезиса на 500-те фамилии и откъде за 20 години те придобиха толкова пари, няма да ви питам.
цитирай
16. aman - В Европейския съюз сме благодар...
22.05.2013 12:06
В Европейския съюз сме благодарение на българските граждани, които през 1997 г. направихме чутовно и засега единственото успешно (за съжаление само до някъде) усилие да се разделим категорично с миналото и да приемем нов цивилизационен модел. Политически израз на тази воля беше правителството на ОДС с министър председател Иван Костов, което направи нужните реформи и действия, за да изведе България от международната изолация, в която я беше вкарало предходното, да я възстанови от фалита, в който беше изпаднала, да отстои по категоричен начин този ясно изразен мандат и цивилизационен избор пред международната общност, партньорите от НАТО и ЕС и в пряк политически (за щастие) конфликт с Русия и Милошевата ни съседна Сърбия. В добавка бе възстановено доверието на международната инвестиционна общност и с всичката мъка и грешки бе извършена дейността по промяна на собствеността и структурата на икономиката, които да скъсат с държавно-плановото стопанство и неговите наследствени беди и да дадат основа за развитие на пазарно общество основано на стопанска инициатива, предприемачество, иновации и перспектива.
Това защо е нужно да го повтарям - мисля, че който и да е било критик на правителството на ОДС и Костов и въпреки всичките грехове в цялата си работа, които допусна (които също не споменавам) - не може да го отрече. Това, което казах в 13, е че процесът не е толкова едностранен и чисто фактически бе започнат и завършен (за наш срам) от най-ретроградните двама представители на БСП.

Протестите не бяха "всенародни", те си бяха маргинални и от години до момента с начислените високи сметки - защо бяха начислени тези сметки, с каква цел и кой имаше нужда от това (чисто финансова) е един доста сериозен въпрос, който води до един основен заподозрян и той не е обичайния привиждан в ЕРП-тата.

Големите протести (които сравнение с 97 си бяха от средна ръка-към по-малка) бяха провокирани и бяха пренасочени. По същия начин беше провокиран и 10 януари - до тогава също имаше
цитирай
17. aman - маргинални протести, които вър...
22.05.2013 12:17
маргинални протести, които вървяха повече от месец и нищо не променяха. Горе долу съотношението БСП - СДС беше същото като сега беше ГЕРБ - БСП, но нищо интересно не ставаше. И тогава и сега, мисля, провокаторите сбъркаха, като допуснаха, че могат да контролират първичната енергия и последствия от провокациите. През 97 вместо да бъдат заклеймени СДС и опозицията като "бандити" рушащи парламентарния мир и искащи кръв и революция се роди формулата "биха студентите", която взриви цялата държава и превърна протестите в милионни, като издуха БСП от власт. Сегашната сценография не ми е съвсем ясна не съм чак толкова навътре в нещата, но мисля, че пак сбъркаха и макар последствията да не са толкова тежки за ГЕРБ и те да отиграха случая по-добре от БСП през 97 г., щетите, които понесоха са тежки и ще видим дали са въстановими.

Между "Долу ГЕРБ" и "За да има мир БСП в Сибир" мисля, че разликата е далеч по-голямото ни въображение, което влагахме през 97, а и ние наистина го мислехме и желаехме, като политическо, не като физическо действие.

Лозунги и политическа цел на една срещу друга партия е имало и ще има постоянно не търси някаква изключителност в "Долу Герб" или имаш къса памет или си предубеден. Имаше и лозунги долу БКП и едни карти с черепи и лозунги долу СДС и едни партийни книжки и как разсипал държавата ФД и лозунги Долу ДПС, за Жан и Костов да не говорим. Освен това, не е вярно, че не е имало програми - и БСП и ДСБ и ДБГ и ДПС и АТАКА си имат програми. ГЕРБ също имат. ИМа разлика между политическа цел и програма. За ГЕРБ политическата цел беше "Долу БСП и нова Тройна коалиция". За БСП и другите политически сили беше "Долу ГЕРБ, Цветанов и Борисов".

И в двете политически цели има съществени основания. Въпросът, който ГЕРБ трябва да си зададат е как и защо се докараха до това, че след Виденов да са първото правителство свалено с протести и защо са в политическа изолация, независимо от изборния си резултат. Търсят причината извън себе си и грешат!
цитирай
18. aman - Не заобикалям никакви въпроси. ...
22.05.2013 12:29
Не заобикалям никакви въпроси. Днешните ни политици се опитват да ни лишат от памет, а техни симпатизанти по една или друга причина да ни насаждат усещане за някаква уникалност, предопределеност или пък неизмерна драматичност на случилото се.

Този филм сме го гледали и през 91 и през 92 и през 95 и през 97 и през 2001 и през 2005 и през 2009, гледаме го и сега. Продукцията и актьорите, особено част от тях са с все по-ниско качество, а сметката, която плащаме за "актьорлъкът им" набъбва все повече, но това е положението. Демокрацията, за съжаление и особено в държави в преход и със закърнели традиции в тази сфера се случва трудно, бавно и мъчително и с много грешки. Но даже фактът, че се случва по този начин е знак, че още я има - с всичките и деформации.

Ако я нямаше - какъвто и фен да си на ГЕРБ, съм сигурен, че си даваш сметка, че щяхме да бъдем управлявани дълго и безалтернативно от ББ та до постигане на 98% изборен резултат.

Глупостта на хора, които имат някаква дясна биография или са гласували в миналото за ОДС или СДС, а и на самите ОДС и СДС е, че допуснаха този проект да се ситуира в това пространство и го легитимираха. Днес, даже някои уж десни интелектуалци твърдят пълната нелепица, че ГЕРБ е алтернатива на БСП като ценностен и идеен модел и, че ако си с ГЕРБ си "За Европа", а с БСП си "За РУсия" - такава елементарна глупотевост, че като се четат след няколко години сами ще си се червят от факта на това, което са написали и са призовавали.

Отделно няма такъв идиотизъм - да загубиш 500 000 гласа, да нямаш самостоятелно мнозинство и да си в политическа изолация и да твърдиш, че си победител. В България само Жан Виденов и Иван Костов (ако персонфицираме) са били победители в парламентарни избори, което означава суверенно минимум 121 депутата.

За 500 те фамилии - не зная може и да са 1000. Въпросът не е към мен и аз искам отговор. Едно е сигурна, че не малка част от техни наследници или представители са в ГЕРБ, което е показателно!

цитирай
19. dobronameren - По толкова много пунктове не съм съгласен с вас, aman,
24.05.2013 10:58
че няма смисъл нищо друго да напиша тук. Но все пак дали сте си труда да ми отговаряте в 3 максимални формата за отговор, и ще бъде неуважение да ви отговоря само с едно изречение. Ще бъдат три. Ето второто:
В ЕС сме благодарение най-вече на народите от самия Европейски съюз, които са запазили добри спомени за наше старо присъствие в Европа и ни поканиха отново в своя дом. Малко насилствено наистина, но така насилствен е и учителят, който дава трудни задачи на един калпазанин в класа и изисква той да ги реши, защото е преценил, че има качествата да ги реши. Не казвайте, че ЦЕЛИЯ НАРОД е поискал това и ИВАН КОСТОВ го е повел. И двете неща не са верни. Българският народ не е в "един кюп". Много са комунистите в него - една трета поне според най-новите данни. А ако Иван Костов беше отказал "да ни поведе", щеше друг да го направи. И съм съвсем дълбоко убеден, че ТРЯБВАШЕ ДРУГ да го направи, а не този тарикат, който си помисли, че може да прецака "учителя".
И третото изречение: Твърдението, че спечелени избори са само онези в които дадена партия е извадила мнозинство от 50%, т.е. само Виденов и Костов са печелили избори в условията на демокрация, изобщо не е вярно. Добър учител не е само този, комуто са дали "Златен век", а и , най-вече, онзи, чиито ученици са станали добри хора.
На всичкото отгоре това твърдение за спечелени избори, онзи ден го чух по една телевизия от един социалист, ляво стоящ под Станишев. Само не казвайте, че той го е чул от вас, защото тогава се отпушва лавина от догадки...
цитирай
20. aman - Не зная какви са им спомените на н...
27.05.2013 07:41
Не зная какви са им спомените на народите на ЕС, но политика по спомени не се прави - това знам. Иначе, едва ли същите тези народи така системно щяха да ни разпокъсват и разпарчетосват, че и изоставят в ръцете на СССР, ако имаха чак такъв сантимент. Хърватия, към която имат далеч по-голям сантимент я приемат чак сега, примерно. Причината да ни приемат беше политическа - съчетание от подходяща конюнктура и подходящо като поведение правителство, съчетано с нуждата от стабилизация на Балканите (най-общо).

Целият народ никога не може да поиска едно и също нещо. Мнозинството от българите, вкл. и такива, които са привърженици не на тогавашното ОДС направиха цивилизационен избор, а правителството на ОДС направи бърз преговорен процес и нужните реформи, че да покрием поне официално критериите за членство и да бъдем приети.

Прав сте - твърдението, че спечелилия 50+1 е победител е частично вярно. Напълно вярното е, че победител в едни избори е този, който може да формира или участва в управлението. Най-сигурният начин да го направи някой е да спечели 50+1, но имаме и в бг. и по света примери и за широки, тесни, тематични, програмни, спасителни и др. мнозинства, а понякога имаме и правителства на малцинството - предното, поне до разбиването на парламентарната група на РЗС беше такова.

Не зная какво са казвали социалистите по този въпрос, но не бива да ни учудва факта, че и те казват очевидни неща. За последно съм си говорил със социалисти въобще през далечните 97-98 г. и разговорите ни не бяха да го кажем съвсем приятни .... за тях повече. Гледам, поне що се отнася до политика, да си стоя в моето пространство, въпреки че то не съществува политически представено на "картата" в момента в България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 528974
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол