Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2013 18:44 - Демографията.... глупако!
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 2596 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато още си честитим Новата година с пожелания да е поне по-добра от старата и най-вече да сме живи и здрави, докато се вихри до кресчендо дискусията около несполучилия пърформанс на първата новогодишна реч на новия Президент, докато гърмят поредните скандали с назначения, уволнения, заменки, подменки и др. съпътстващи обичайния ни бит гнусотии от политическата ни реалност, докато жадните за власт и техните клакьори се строяват и подготвят за предстоящия референдум, като генерална репетиция за предстоящите избори, докато се вихри нестихващата дискусия по всички канали за "произхода ни", като вече ни е ясен изхода.... Или в обичайното начало на обичайните напоследък български нови години, днес излезе една информация, която едва ли ще намери широко и толкова напоително медийно отразяване, нито ще предизвика такива драматични дискусии:
http://society.actualno.com/Naj-pechalnite-10-demografski-sybitija-pyrvi-sme-po-smyrtnost-i-bezrabotica-v-Evropa-news_411705.html 

10-те най-печални демографски събития през 2012 г. И друг път съм писал в блога си за демографските процеси в страната, защото смятам, а и не само аз, че демографията е в основата на всичко. Тя определя тенденциите, тя показва посоките, тя е израз на народо-психологията, тя е най-ясния и яркия симптом за състоянието на дадено общество и неговите перспективи. Изкушените от историята ще могат вероятно с лекота да посочат стотици силни и велики народи в миналото, за които днес говорим в минало време, изкушените от бизнеса със сигурност ще се сетят, че нито един пазарен успех и нито един бизнес не може да бъде успешен в дългосрочна перспектива, ако неговата маркетингова и продажбена стратегия не е съобразена с демографските характеристики на населението, на което искат да продават, искушените от социалното и социалните системи и преразпределителните функции на модерните държави ще заговорят за драматичното състояние на пенсионните и здравни системи в модерния свят, породено от демографските процеси и т.н. и т.н. Затова и в заглавието съм перифразирал и почти като президент в новогодишна реч съм взаимствал от кампанията на един американски президент, заменяйки неговото "икономиката" с далеч по-значимото "демографията", защото всъшност първото е до голяма степен следствие на второто.

Данните, които можете да прочетете в статията и заключенията на Центъра за демографска политика са достатъчно травматични и показателни сами по себе си. Те са публични и всеки малко изкушен и с време да се занимава с демографска статистика и проблеми лесно може да стигне до сходни и даже далеч по-тъжни изводи - за съжаление! Защо пиша тогава за тях? Една от причините вече я споменах, тя се крие в предположението ми, че дори тези вести да бъдат обилно отразени, ще минат повече в графа "разни" и далеч след "важните" новини за скалистите планини, за дюните, пистите, произхода ни от пакистан и т.н. (не че тези не са важни). Което ме води до втората причина. В коментарите на гафа на президенстката администрация, част от защитниците му често се повтаряше рефрена "Е това ли е най-важното?!?". Обичаен рефрен, когато някой иска да омаловажи нечия глупост, резил или действие с лоши последствия по нашите си ширини - та ето за мен поне ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО! И на последно място, считам, че подредбата, а и изнесените данни имат нужда от леки редакции и малко повече обяснения и разсъждения върху тях тук там!

Безспорно фактът, че българската нация като цяло се връща като численост на нивото от 1947 г. е не просто повод за тревога сам по себе си, а за общонационално обсъждане, анализиране, търсене на причини и най-вече за решения. Още по-страховита обаче, е структурата на това население. Ако към 47 г. основният дял от българското население е  в детеродна и трудоспособна възраст, то днес обществото е драматично застаряващо и все по-далеч от възможностите си за самосъхранение и репродукция! Ако се огледа и етническата структура то и там изводите са печални, ако циганското малцинство тогава още е под 100 000 души, то днес е близо до милион и е единственото с демографски потенциал за развитие и експанзия и с демографска структура, в която младите са огромно мнозинство спрямо тези в пенсионна или нетрудоспособна и нерепрудоктивна възраст, като само липсата на достатъчно добър достъп до медицина не прави картината още по-добра в полза на мургавите ни събратя! С други думи и с тези допълнения, тази резултативна величина по моему, всъшност би следвало да е изводът и да е извън цялата класация, но ако е в класацията тя наистина и така описана следва да бъда на първо място - на първо място и в умовете и делата на нашите политици, граждански сдружения и общество като цяло!

На второ място е поставен спада в раждаемостта за последните години, но мисля, че неговото място е по-назад. Не защото този факт сам по себе си не е тревожен, а защото просто нивото на раждаемост се върна към предкризисната за България 2008 г.. Пикът от 2009 има логичното обяснение с това, че в най-кризисната година много жени и семейства (както и по света) с прилична работа, но застрашени от кризата използваха възможността да съчетаят 2-1 - хем да си родят едно детенце, хем по този начин да използват "сигурността" на майчинството пред риска от уволнение, съкращение и т.н. Друг симптом на този процес е повишената бройка от хора, които са записали нова образователна степен или използват кризисното време за получаване на допълнителни квалификации. Т.е. новината тук е, че се върнахме там където бяхме - на дъното на Европа. По-големият измерител и изразител на това намаление всъшност се крие във факта, че то е именно в рамките на българския етнос, при етническите турци демографските процеси са константни за последните години и те не се влиаят много от външни фактори, докато при братята роми раждането на деца продължава да бъде един от важните икономически фактори за обезпечаване на жизнен стандарт чрез достъп до социалните системи на държавата.  В този смисъл, тези факти бих ги поставил на по-задно място в класацията, а на тяхно място, разбира се бих сложил, класирания чак на 5-то място, а именно:
1398 населени места - градове и села, което е 26,2% от селищата в България българският етнос вече е малцинство! Друг материален израз на характера на демографските процеси през последните 30-40 години, които вече се измерват не като тенденция, а като краен резултат. Към това, трябва да добавим и неспоменатата, но устойчива статистика, че около 50% от децата, които влизат в българските училища имат за матерен език небългарски (а има и не малко такива, които не влизат). Това показва какво е бъдещето ни и колко изкривена може да бъде представата гледана през призмата на столицата или няколкото големи и все още икономически активни и производителни градове в страната!

На трето място от изредените факти бих сложил този, който е чак на последно - намаляването на интелегентността на българите, което има връзка и с достъпа и с качеството на образованието и с икономическите и демографски процеси, които казват нещо много простичко - добре образованите хора и семействата, в които членовете са образовани и имат професия се справят далеч по-добре и имат далеч по-добър стандарт като средно ниво в сравнение с всички останали - така е по света, така е и у нас! Нещо повече, образованието и интелегентността имат пряко отношение и към производителността, икономическата активност, конкурентноспособността, иновативността и характера на инвестициите в една икономика.

Едва стигнали до три и очертаната картина е повече от плачевна - силно застаряваща, в процес на етническа трансформация и затъпяваща нация - познайте кой, какво и как би произвеждал, продавал на един такъв пазар и какви инвестиции би правил на него - та ако ще въобще да нямаме данъци! И това без да се отчита политическия риск, управленския капацитет, административни услуги, инфраструктура, корупция и т.н. все влияещи върху тези процеси фактори - само демография и нищо повече! 

Ниска раждаемост - висока смъртност.... неочаквано .............................комбинация, в която може би само расистите и ксенофобите могат да намерят известна утеха - най-висока е смъртността сред циганското население и това основната причина да сме на европейското дъно в тази класация, също основна причина е циганите вече да не са над милион и половина и да гонят двата. Но, малко подобряване на условията на живот там и достъпа до здравеопазване, които са неизбешни ще доведат до рязка промяна в този показател и съответно и до излизането ни общодържавно от дъното на тази класация. По-тревожното в тази статистика всъшност е, че годините на преживяване или на живот след пенсиониране, макар че следват общоевропейската тенденция и се увеличават, все пак са несъизмерими с другите държави в ЕС, което говори както за качество на здравеопазване и др. такива фактори, които определят този демографски показател. С други думи казано - не само че застаряваме драматично, но сред застарелите живеем най-малко и най-зле!

3.2 милиарда за социална издръжка основно на демографския бум сред циганите и другите форми на социално изсмукване на държавните фондове, които се пълнят основно от парите на все по-малкото работещи и плащащи своите данъци и осигуровки образовани и квалифицирани българи! Тези фондове предстои да се увеличават, ако не се промени интеграционната политика към това население, а това едва ли ще стане, докато то се смята за основе,управляем и платим властоформиращ, чрез вота си електорат! Няма дори намек за "революционна обстановка" и едната страна го иска и другата го може....

На 140 място по благополучие от 150 държави ... между Чад и Сенегал... Даже и националния ни отбор по футбол май не е стигнал до такова падение, а той както и да го погледнем си е "еманация на нацията". Какво може да се добави към този показател и защо мястото му е по напред от определеното му в класацията... Ами защото това благополучие се формира от все по-малка база (демографска) от хора. Защото системата и държавата все повече и повече превръща тези хора в неудачници и будали.... Неудачници и будали, защото продължават да работят легално, да се опитват да правят бизнес, да създават работни места или добавен продукт, да си плащат легално данъците и осигуровките и въобще да хрантутят целия политически, административен апарат срещу никакво качество и стойност на предлаганите му от него в замяна услуги, да се борят и оцеляват срещу държавно толерираната сива и черна икономика, да хранят малките ромчета без илюзията, че утре ще разчитат на тях, за да имат пенсии (каквато е философията на солидарните системи) и т.н. и т.н.

Това същото като извод се отнася и до безработицата, която различните статистики отчитат по различен и угоден начин! Не тя е съшностния проблем, проблемът е насилието, което държавата управлява върху почтените и работещи хора, което насилие освен икономически, политически и всякакви други измерения има и още едно - постоянно се насъскват лупенизирани маси или социално деградирани групи срещу тези хора. Фактът, че някой легално взима примерно 2000 лв. заплата и има съответния легален стандарт все по-често го превръща и съвсем преднамерено в "добре платен капиталист", "виж му заплата" и т.н. За сметка на това ширещия се турбофолк и успех през конкурси за красота и всякаква друга търговия на плът и демонстрация на незаконно придобит материален статус се превръща в норма и желан възпитателен модел за следване!

Натам -  естествено това ще поражда социални трусове, но не само социални трусове ще поражда, те са даже доброто в цялата ситуация! По-страшното е, че ще ескалира все по-задълбочаващи се процеси на дезинтеграция, социална маргинализация, неразбиране между различните групи, обществен разпад, който на своя страна води до увеличаване на всички форми на престъпност, декласиране, икономически упадък, политически манипулации и е добра хранителна среда за престъпно-олигархически-авторитарни режими - и в миналото и сега!

Това, че 138 населени места са изчезнали от картата е прост статистически факт, който ще се повтаря всяка следваща година и на фона на всичко останало спокойно може да бъде оценен като най-малко тревожния сред 10-те изредени!


Та толкова, като за начало на Новата и надявам се по-добра за всички 2013 година! Демографията казва всичко - тя е най-важното и всичко е следствие от нея. А фундаменталният проблем е, че за да се очертае една демографска тенденция са необходими средно около 40 години! Днес ние берем материалния израз на чертаната даже повече от 40 години такава! За да се обърне е необходимо поне още толкова време, но за да се случи нещо подобно е необходимо да се стартира процес - осъзнат и осмислен с ясен обществен консенсус и видими и измерими политически и икономически действие след него! Не виждам някой извън пряко работещите с тази материя да се вълнува от тези процеси и да ги осмисля и превежда на национално ниво - някой дали го вижда?!?

И за финал - няма да ви агитирам да гласувате на референдума, но ще кажа - ГЛАСУВАЙТЕ - важно е! Не заради въпроса или изхода му, а защото ако референдумът не успее поради непостигане на избирателна активност цялата идея за пряка намеса на обществото и ползване на този механизъм ще бъде завинаги компроментирана. Не го допускайте!

А ако питате мен за какъв референдум трябва да гласуваме и какъв следва да е коректно зададения въпрос всъшност - ето го: "Ще направим ли нужното, за да ни има и утре нас - българите, като народ, като нация, като жизненоспособен и творящ обществен организъм, за да я има и България?"





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 529816
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол