Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2012 14:10 - За 100 000 данъчно-осигурителни балъци и техните работодатели!
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 5575 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 22.10.2012 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Темата за доходите и бюджета тази година надхвърли всички драматични прения, експертни и политически баталии, вкл. и намеса от страна на международни финансови институции, които помня от 1996 г. насам (тогава виденовото правителство прие бюджета за 1997 г., която все повече забравяме каква беше и какво се случи).

Тези дни от Института за пазарна икономика направиха и публикуваха сметката, която ние българите ще трябва да платим, за да вържем този бюджет и тя възлиза на спретната сума от 4320 лв. Както се казва - какво му плащаш - срещу само към 2160 евро годишно или 180 евро месечно седемте милиона български граждани ще имат като всеки европеец, член на ЕС достъп до качествено здравеопазване, образование, сигурност, съдебна система, държавни и общински услуги, компетентна администрация, високоефективна армия, защита от бедствия и аварии, култура, спорт, пенсионни доходи, майчински детски и всичко друго, за което се сетите и което една държава преразпределя чрез бюджета, за да направи живота на своите граждани по-добър, по-качествен, по-сигурен и по-перспективен. И аз бих казал, както обичат да казват българските политици в такава ситуация - "Така трябва, така е в цяла Европа, така е европейско!". Пък като вземем и сравним колко плаща средния европеец за същите услуги - даже може да възкликнем - хвала на управляващите, хвала на държавата, която срещу толкова малко дава толкова много!

Ако не беше вярно щеше да е смешно, нали?

Но, нека стесним кръга на заподозрените! Защото както обичаме да казваме ние българите то средното между пиле и зеле не винаги е пиле със зеле. Сиромахилска държава сме, която се управлява некъдърно и затова погледите на хората по-често се отправят или са насочвани с омраза към тези, които вземат по-големи доходи и с някаква гнусна форма на съчувствие и съпричастност към тези с малките, когато политическата нужда го налага. Така обществото се разделя и противопоставя в различните си групи и прослойки едно на друго и не може да формулира нито гражданска нито политическа алтернатива на управленския дебилизъм, който с всяка измината година придобива все по-уродливи и нагли краски!

Та затова ще спестя на любезните читатели сълзливите истории за това колко са важни 5 лева за един беден човек или пенсионер - не че не са важни, важни са! Но, за една държава, която мисли за бедните е много по-важно от къде ще дойдат тези 5 лева и кой ще ги изкара и плати, за да ги има. А кой ги изкарва и плаща тези 5 и не само 5 лева.... Богатите ли? Нее, бедните ли.... пак не...., държавата ли.... категорично нееееее! Без да си особено грамотен или десен по своята политическа принадлежност всеки лесно може да се досети, че този приход идва от т.н. "средна класа". Хората, чийто труд се заплаща високо или развивайки дребен и среден бизнес, бидейки предприемачи, създават онази динамика и добавен доход в икономиката, който позволява тя да се развива стабилно и постъпателно напред. Колкото повече са те - толкова по-добре за всяка държава и толкова по-големи са преразпределителните и възможности, съответно и парите, които отиват за социалните системи, за възрастните и т.н.

Та, да видим тези "средняци" в България и какво и като как им се случва! В началото на месеца от НОИ обявиха, че около 100 000 души се осигуряват върху тавана на осигурителния доход в страната, който към момента е 2000 лв. (съгласно идеите на управляващите от догодина ще стане 2200). Ако приемем, че това е една условна и ясно видима граница, която да обозначава някой като човек от "средната класа" - това е около 100 000 души! Не ни казаха колко от тях са самоосигуряващи се и колко фирми плащат тези заплати, но едва ли са чак толкова много. Всъшност както и да го погледнем, светлият бизнес в България е съсредоточен основно в тези фирми (държавната администрация не се брои, защото тя вярно осигурява служителите върху целия им доход, но този доход се изплаща от данъците).

Да ги видим значи тези 100 000 души и какво те плащат спрямо онези заветни 4320 лв., сметнати от ИПИ. При настоящата ситуация (да не смятам как ще е на 2200) месечно тези хора внасят като осигуровки 258 лв. (и да съм направил някъде малка грешка при сметките или от закръгление, те не биха били съществени на фона на общото, но предварително се извинявам на тези дето държат на прецизността до петия знак след десетичната запетая и биха се заяли за това). Още около 200 лв. отиват за 10% данък общ доход (може и да е повече, защото тук таван няма, но да го усредним на 200). или 458 лв. МИНИМУМ месечно на всеки един от тези 100 000 души отива в държавния бюджет под форма на преки данъци и осигуровки! Като ги извадим тези пари от сумата от 2000 лв. се получава 1542 лв. Да допуснем, че от тези 1542 лв., средно 342 лв. отиват за спестявания и/или погасяване на кредити, ще стигнем до сумата от около 1200 лв., което това лице вкарва в потребление и съответно се облага с ДДС. Т.е. имаме още 240 лв., които отиват във фиска или общо осигуровки 258 + преки данъци 200 + косвени данъци 240 се получава средна цифра от около 698 лв. На годишна база 8376 лв. (при всички тези допускания за цялата съвкупност от 100 000 души) или с 4056 лв. повече, почти два пъти повече от изчислената от ИПИ сума! Като общ приход във фиска незначителните 837 милиона и 600 хил. лв.

Това е средната ни класа в нейния пълен блясък и на която всички завиждат и им се услаждат нейните приходи, без да мислят за това, че тя плаща два пъти повече от средната сума, която целокупния български гражданин следва да плати. На тези хора искат та им вдигнат осигурителния доход, без да им обещаят дори, че срещу платените от тях пари ще получат адекватни на приноса си пенсии, да им върнат подоходната скала, че да им вземат повече данък общ доход, ще им обложат лихвите по депозитите дето са скътали, ако имат нещо във взаимен фонд или на борсата, също искат да им го цапнат, че се заговори дори да им обложат и доброволните пенсионни фондове и да им вземат универсалния...... Голям мерак, голямо натискане, само дето не са ги обявили за "кулаци", че да почне едно разкулачване...... Но има време и затова! Сега явно все още се тестват съпротивителните сили техните и на обществото, преди да се предприемат "некои по-радикални мерки!".

Да не пропуснем и още нещо - глупавите работодатели (щото в България има достатъчно умни такива) на тези 100 000 глупави работници, които имат глупостта да ги осигуряват върху цялото им възнаграждение, а вероятно и да си плащат редовно и в пълен размер данъците към държавата, добавят към 258-те лв. осигуровки за сметка на лицето още към 356 лв. за своя сметка. Или общо в осигурителната система от един такъв работник постъпват 614 лв. осигуровки и около 440 лв. преки и косвени данъци - общо 1054 лв.

От ИПИ казват, че най-много от тези 4320 лв. 1081 лв. на човек ще отиват за пенсии, 456 за здравеопазване, 391 лв. за образование и само 2 лв. за защита от бедствия.... Да видим как изглеждат това разпределение спрямо платимото от тези 100 000 души и какво те получават срещу него! Парите за здраве и пенсии идват от осигурителни вноски или за точно три месеца в осигурителната система за това лице ще е постъпила сума от 1842 лв., която надхвърля сбора на двете общо. Нека към тях да добавим и другите осигурителни рискове - безработица, майчинство и какво излиза - че за четири месеца един човек осигуряващ се на тавана в момента е платил средната за страната сума за същото. С други думи през следващите 8 месеца, през които той и неговият работодател ще продължават да плащат (жална им майка ако спрат) ще изразяват чрез своя принос солидарността си към останалата част от населението, което няма техните доходи! 4 към 8 месеца солидарност при 2000 лв. осигурителен доход! Бива да сме солидарни, бива, ама чак пък толкоз.... С разходите за образование, които също са солидарни (щот тези хора обикновено са доста добре образовани вече) нещата са още по-драматични. Те се изплащат от неговите данъци за по-малко от месец или два ако е само от преките. Другите 10-11 месеца....


Какво получава същият този човек спрямо своите пари и дали пропорционално на даденото от него и за него взема, което би било справедливо.... Амии, май не! Ама голямо НЕ, даже! Пенсии - към 270 отиват в НОИ срещу обещанието, че някой ден, ако доживее ще получава пенсия, определена на база на политическо решение и към момента с таван, който не отговаря на реалния му принос в системата! 16 лв. ако  вземе да стане безработен, което за тези хора е рядко явление - те са добре квалифицирани и търсени специалисти и мениджъри, 160 лв. за здравната каса, ама по статистика тези са хората дето най-рядко прибягват до здравни услуги по клинични пътеки и освен това дават някой лев за допълнително здравно осигуряване или директно си плащат на ръка на лекаря и зъболекаря, за да не се занимават с бумащината и да не губят време, а и защото по правило още щом ги видят на вратата си им казват колко трябва да цакат за целта! 66 лв. за майчинство.... и други такива социални фондове, от които те практически не черпят, защото имат здравно осигуряване или си плащат на ръка, имат застраховки живот и имоти (та и онези 2 лв. за бедствие не са за тях), допълнително доброволно осигуряване и т.н. С други думи, тяхната солидарност надхвърля и тези 4 месеца, които изчислихме по-горе, защото те рядко потребяват услугите, за които плащат и би следвало да могат да черпят от тях пропорционално на приноса си!

Като добавим към това, че те стават обект и на битови престъпления по-често, за децата си не получават детски от държавата щото били "богати" и т.н. благинки.... то къде му излиза края и защо държавата иска да им вземе повече! Иска да им вдигне осигурителния праг, иска да им вземе от лихвите по депозитите, във фондовете. Защо, защо, ами защото тези и техните работодатели са балъци и даже и да стане ще продължат да си плащат! Пък е много лесно да кажеш на бедните за тях, че богатеят, че са се уяли, че са гадни капиталисти и само мрънкат за пари, а не оценяват какво прави правителството за тях и имат наглостта при 2000 лв. заплата да не се съобразяват с тези дето имат 147 лв. пенсия. Ама как не се съобразяват?!? От какво мислите живеят и преживяват не малко от пенсионерите в бг. От грижата на точно тези свои деца, дето с труд си изкарват хляба, че да могат да се грижат за тях, а и за още един непознат пенсионер отгоре, че и за някой чиновник или крадлив катаджия на случаен принцип и без в това да влизат рушветите, дължими към същите!!! То, ако им ги зачислят така директно по-ефтино ще им излязат и по-добре ще се грижат за тях, ама това е друга тема!

А, да не забравим, че авангардния ни финансов министър миналата седмица се изцепи, че парите в универсалните фондове трябвало да се национализират (пробва преди 2 години с професионалните, ама не му се получи, та затова сега по-наедро и за двата). А това са единствените пари, които "богаташите", осигуряващи се върху тавана реално получават за себе си. Всеки месец по партидите им влизат 100  лв. (5% - 44 лична и 56 от работодателя). Пари, които те самите не биха заделили, ако трябваше им влязат директно като доход, поради психология и пари, които е сигурно, че са си техни и те или техните наследници ще получат. По 1200 лв. на година, без да се брои доходността. И що му се привидяха сладки на министъра? Щот са над 5 милиарда общо и така му бодат очите, особено в предизборната година, че сигурно нощем кошмари сънува! Да му дадат на него 5 милиарда наготово и да видим кво ще ги направи... Същото като с парите на Здравната каса дето взе, същото със 100 милиона от професиолните и всички други събрани резерви (не му мина номера със Сребърния фонд и сигурно още мъкува).... А тези 5 милиарда ще се изпарят за по-малко от година, така както се изпаряват и не стигат другите 3072 лв., които годишно влизат от тези хора в НОИ, за да се платят пенсиите за днешните пенсионери. НОИ дето е все в дефицит, а за тях има обещанието, че някога ще получават някаква пенсия! 

Ей това е е картинката или едно парче от нея, което се отнася до най-жизнената  и продуктивна част от нацията, на която по правило държавата трябва да се крепи и за чието съществуване, просперитет и нарастване държавата трябва да се грижи! За да могат да плащат за всичко останало! Това са балъците - в лично качество и в качеството на техните работодатели, които дават най-много!

А защо са балъци.... Ами да видим защо - не с думи, а с цифри, отново, доколкото уменията ми да смятам позволяват! По друг начин и с други сметки се твърди, че всъшност лицата (а и фирмите), които получават доходи над 2000 лв. и би следвало да се осигуряват върху тази сума и да плащат преки данъци минимум върху нея са всъшност не 100 000, а някъде между между 700 и 900 хиляди. Сивият и черният сектор точна статистика ги не лови! Да кажем, че са по-малката цифра - 700, без нашите 100 стават 600 000 души (и техните работодатели). Ако всичките тези 600 000 се осигурявяваха и плащаха данъци върху 2000 лв. то това би представлявало сума от около 5 милиарда и 26 милиона, като към тях добавим и онези около 838 милиона от 100 000 обложени отиват приблизително до към 6 милиарда. А като добавим към тях и осигуровките, които плаща работодателя, се получават още около 2 милиарда и 500 хил. лв. или общо около 8 милиарда и половина лв.

При малко над 30 милиарда лв. бюджет на държавата - нерде един, нерде 8 милиарда... Брях.... средната ни класа не била толкова калпава май и можела да внесе повече от 1/4 от необходимия бюджет на държавата! Повече от нужните за увеличаване на пенсиите 600 милиона, повече от търсените от данъка върху лихвите 120 милиона, без да се вдига осигурителния праг без да се натоварва бизнеса и хората с нови данъци, ей така без нищо, ако просто държавата беше държава и намереше необходимия начин и форма да си отглежда средната класа и да не я кара да се чувства несигурна, да си крие доходите и да се скатава в сивия или черния сектор! Без тук да намесваме свръхбогатите, без да намесваме корпоративните данъци и т.н. Ако просто държавата престане да противопоставя едни хора на други, престане да краде в такива размери, престане да определя бюджетите си едно към гьотере, престане да мисли от избори за избори, престане да се слага на лобисти и бандити, престане да прави пречки на бизнеса и да товари икономически активните .... престане........

Дали, ама на дали - онези 100 балъци, заедно с другите не толкова "богати" балъци, чиито доходи са на светло, заедно с пенсионерите дето си плащат редовно всички данъци, че имат и неблагоразумието да кътат 500-1000 лв. в банки, тези са по-лесни и за стригане и за скубане и за манипулиране и за мачкане! Другите са в раздел "други", подобно на бюджетите на едни спортни федерации, около които много се шумя! 

И какъв е сценарият. Без даже да се сбъднат песимистичните прогнози на Рубини (Нуриел Рубини - за незнаещите) за развитието на световната икономика през 2013 г., то през 2013 г. България нищо добро не я чака! Чака я още по-голямо затъване и задръстване, а ако през следващите месеци не се появи солидна политическа и гражданска алтернатива (извън сега съществуващите), която да има общественото и икономическо поведение на тези 100 000 души, която да има отношение към държавната работа и държавните дела сходно на тяхното като данъкоплатци. Която да се грижи за техния просперитет, да ги представлява и да се старае те да се увеличават - нещата отиват към.......! Отделно, ако сега власт имащите по някаква причина повторят мандат, то унгарският вариант е най-мекото нещо, което може да ни се случи, а за възможностите и желанието им да бъдат далеч "по-твърди", за мое огромно съжаление и за съжаление на българските граждани и цялата ни просмукана от некадърно управление държава съм "безкраен оптимист"!



Гласувай:
8



1. анонимен - http://www. dnevnik. bg/anali...
22.10.2012 15:31
http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/10/22/1927820_bitova_diktatura/

Дайнов го е казал политически, тука си го обосновал икономически. Да не сте от един институт? Лошото е, че и двамата сте прави, а не зная какво да се прави....
цитирай
2. aman - Ами, като видях какви коментари е ...
22.10.2012 15:50
Ами, като видях какви коментари е предизвикала статията на Дайнов, очевидно е засегнал някого сериозно. То си има такива и тук и навсякъде, дето са дежурни по нет и като нещо не им отърва почват да хвърлят кал по автора му!

Иначе, преувеличил е тук там, както обикновено, нагодил си е някои неща, както е характерно за него, но като цяло е хванал тенденцията - политическата. А двете неща са взаимно-свързани!

А, ако наистина и двамата сме прави и нищо по въпроса не се направи.... лошо ни се пише, но някой друг и отвън вероятно ще го пише и описва - това лошото!
цитирай
3. анонимен - Не разбрах само кой е виновен - ГЕРБ ...
22.10.2012 18:46
Не разбрах само кой е виновен - ГЕРБ ли дето управляват лошо, хората дето не си пращат осигуровките, бизнесмените дето са в сивия сектор или кой ги прецаква тия 100 000 души и по-добре ли им беше при СерГейко и крадлив Дедо, заедно с балансьора Доган?
цитирай
4. aman - За сегашното състояние на държа...
23.10.2012 09:11
За сегашното състояние на държавата в четвъртата година от управлението си, кой смятате че трябва да е отговорен? Бюджетът за четвърта поредна година кой го прави? Сивата икономика и черната такава кой следва да приема мерки да я изсветли и т.н. Въобще, идеята, която е характерна за всички български политици да прехвърлят вината за своята некадърност и некомпетентост върху предишните и върху международното положение е до болка позната и до болка жалка!

Моята позиция е, че от 1997 г. насам имаме четири поредни правителства, които в общи линии следват зададения тогава международен и макроикономически курс. Само дето тренда е надолу. Ако правителството на Костов с всичките му грехове лични и колективни си остава върха на реформаторското и модерно управление на България след промените от 1989 г., то всяко следващо върви инерционно или със забързани крачки надолу и назад.

Сегашното дойде с общата надежда, че може да спре тази тенденция и да я обърне отново нагоре, но за съжаление се оказа точно обратното - то смело върви икономически към зимата на 1997 г., а политически към пролетта на 1956 г., ако ме разбирате...

Всичко това е на сметката и за сметка на почтенната и данъчно коректна част от оцелялото и стоящо в България българско население - също като през 97 и 56 г.
цитирай
5. анонимен - Веднъж Костовист - завинаги Кос...
23.10.2012 10:34
Веднъж Костовист - завинаги Костовист!
цитирай
6. aman - Не! Но това не пречи да оценявам о...
23.10.2012 11:47
Не! Но това не пречи да оценявам обективно доброто, а и не чак толкова доброто сторено от него и като премиер и като политик! За съжаление като политик нещата не му се получиха и не му се получават така добре както като премиер, но за още по-голямо съжаление преходът по-читав държавник от него все още не е създал! Това е положението!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 529101
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол