Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 16:54 - "ГYЗ и ТШАК" пред НДК или за "полета" на изкуството, културата и почитта към миналото!
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 10109 Коментари: 9 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще кажете "стара песен" - паметникът вече трета година "краси" пространството пред НДК в ляво от централния вход. Поради странната си форма и естетика, човек даже може и да не го забележи, ако просто минава от там. Минавал съм сигурно стотици пъти преди да си направя една среща пред НДК преди няколко месеца и докато чакам да го фиксирам в целия му "блясък":
image

За тези, които не са го виждали, вероятно изумлението ще е същото, което и аз изживях, осъзнавайки какво точно виждам. Хайде да отдадем цялостната композиция на по-актуален модернизъм и различен прочит на темата, да приемем, че сплесканите и безръки, набучени на вилици главици на двамата светии. Да приемем, че автора (сам твърди, че като са му възложили проекта е изчел томове книги по темата) не знае, че е навсякъде двамата братя се изобразяват с глаголически букви, защото тази азбука са създали, та е сложил кирилишки.... Но как да приемем подбора и подредбата на буквите и цялата фалическа символика около тях.

Както и да го погледнеш на този почитащ паметта и делото на светите братя Кирил и Методи паметник надписа се разчита като Гъз и Ташак. Погледнах и прочетох някъде, че след откриването даже правили анкета с минувачи и всички са разчели надписа подобно. Интересно ми е къде е гледал автора и дали вместо почит е вкарал нещо друго в проекта си, защото не мога да си представя как творец и човек с образно мислене няма да види какво е подредил и как ще се прочете. Не зная тези, дето са приемали проекта гледали ли са го въобще и защо само те не са "разчели" закодираното послание на паметника, та са го приели, платили и рязали лента на откриването му. Може и да е някаква особена форма на немърливост и недоглеждане, подобна на онази, която роди пернишката П...КА. Ще ми се да е така, но едва ли...

По повод на дискусията за паметника на Съветската армия в някакъв коментар подредих 10-те най-големи монументи в София. И без такава класация е видно, че в столицата има остър дефицит на памет и почит към истински, значими за историята на България личности и ярко присъствие на странно изглеждащи и със странно послание паметни символи. Като започнем от най-големия паметник в града - този на армията окупатор, минем през другото странно образувание срещу НДК, наречено находчиво "шестоъгълния петохуйник" или "смачкания вестник", насладим се в пълна степен на щедрите форми на езическата царица или богиня пред ЦУМ, за която странно защо се твърди, че е св. София и разбира се не подминем рязнатата глава на Стамболов....

Всъшност така погледнато паметника на светите братя пред народната библиотека е един от добрите примери за адекватен паметник, поставен на подходящо място....Кому беше нужен този "гъз-тшак" пред НДК и докога ли ще ни краси там.... Не зная. Ето го и вдъхновения автор с отливка на паметника, която съответните лица е трябвало да видят, оценят и приемат, преди да бъде изграден истинския паметник. Е, виде ли са! Няма що!
image
Красимир Трендафилов - Ботрен "Аз съм от поколението, за което празникът 24 май беше като натресен. Онези организирани и задължителни манифестации бяха досадна работа.....".

Всъшност да припомним на автора и на може би незнаещите или забравилите, че този празник е може би единствения в нашата история, който не ни е "натресен", самосъздал се е и се празнува такъв какъвто се е празнувал от самото начало и до днес - с шествия и манифестации на ученици, учители и духовници с цветя, портрети и и икони на светите братя и техните ученици. Така е от 1851 г. та и до днес, а не се изненадвам, че хора, които са го приемали като "натресен", така "елегантно" са се "пошегували" както с паметта на Покровителите на Европа, с една хубава българска традиция, така и с не особената интелегентност на съответните градски власти, а и с целия български народ!



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Браво!
20.07.2011 17:40
Браво!
цитирай
2. aman - На зная за мен ли е бравото или за а...
20.07.2011 17:57
На зная за мен ли е бравото или за автора на творението, ама като се замисля какъв вой се вдигна от целокупното гражданство, длъжностни лица и от медии, някои позиционирани съвсем близо до тази излагация по повод на инсталацията с турската тоалетна.... Чак черното знаме ни сложи в Брюксел, за да не ни дразнят. А край това минаваме всеки ден и никой нищо не казва - необяснимо ми е!
цитирай
3. анонимен - Леле, тия сплескани уюове били К...
20.07.2011 21:01
Леле, тия сплескани уюове били Кирил и Методий, колко пъти съм се чудил ква е тая простотия пред НДК. А и тва с гъзъ и ташака, кво да каже човек, явно метафората ни е всички ни.... в гъзъ и всичко ни е ташак работа. Квато ни държавата такива ни и паметниците!
цитирай
4. aman - Леле, тия сплескани уюове били К...
20.07.2011 21:03
анонимен написа:
Леле, тия сплескани уюове били Кирил и Методий, колко пъти съм се чудил ква е тая простотия пред НДК. А и тва с гъзъ и ташака, кво да каже човек, явно метафората ни е всички ни.... в гъзъ и всичко ни е ташак работа. Квато ни държавата такива ни и паметниците!


Копирам анонимните, за да не изчезнат.

Благодаря за мнението и за тази обичайна и тъжна, а вероятно и вярна констатация. В крайна сметка след като всички сме приели, че каквато ни държавата, такива ни и........., заменете с всяка произволна дума в многоточието, очевидно такава ще ни е и държавата!
цитирай
5. liliyanaandreeva - И паметникът пред нар.библиотека е езическа чалга и кич!
05.08.2011 22:04
Само паметникът на цар Освободител е истински!
цитирай
6. vbu - Отмъщение
06.08.2011 13:13
Красимир Трендафилов - Ботрен "Аз съм от поколението, за което празникът 24 май беше като натресен. Онези организирани и задължителни манифестации бяха досадна работа.....".

Изглежда Ботрен най-накрая си е отмъстил за досадните манифестации.
цитирай
7. aman - Паметникът на Цар Освободител е ...
06.08.2011 13:46
Паметникът на Цар Освободител е добър, на братята Евлоги и Христо Георгиеви също. За този на Кирил и Методий пред НБКМ, дадох го за пример сред паметниците на тях двамата, щото съм виждал и други техни, които са плод на странни авторски виждания. Но този на Ботрен е върха на всички сладоледи.

vbu - не зная защо, но и аз си помислих същото.... Тъпото е, че за това и пари доволно е взел, а ние ще го гледаме там с поколения....
цитирай
8. shtaparov - Геният на народа
06.08.2011 13:50
Какво да се прави,като такова е нивото на цялата ни култура днес. Началото на упадъка на Българската култура беше сложено още в края на 1944г.,но инерцията й бе твърде силна,за да може да бъде спряна веднага. И въпреки всичко този упадък не винаги се набива в очи,понеже единичните случаи на ярко надарени творци- рожба на естествения гений на Българския народ,нерядко го засенчват.

А манифестациите на 24-ти май и на 3-ти март,пък и на други такива дни /напр.Коледа,Великден и пр./ трябва да бъдат възстановени,понеже самият народ някога ги е наложил,а не имитаторите на чужди културни и некултурни модели,родени от "партията"!
цитирай
9. aman - Съгласен съм shtaparov. Само ще ми ...
06.08.2011 14:17
Съгласен съм shtaparov. Само ще ми дойде много ако върнат манифестациите на първи и девети май и на седми октомври или пък ни вкарат една манифестацийка на четвърти юли:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 529020
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол