Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 11:47 - "Българин е състояние на духа - робството също!"
Автор: aman Категория: Други   
Прочетен: 8766 Коментари: 21 Гласове:
12

Последна промяна: 22.06.2011 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Робството също е състояние на духа! Някои хора....мнозинството всъшност от днешните българи наричат обидно нашите предци "роби", гневят се на всеки опит и аргумент, който доказва неробския им статут и вадят от 1000 кладенци вода, за да докажат непременно, че тези хора са роби. Пише го и в читанките.
Парадоксални са няколко неща:
1. Днешното ни съвремие на модерно, технологично, информирано, образовано с какви ли не дипломи общество не познава и не може да разпознае нито една личност от него сравнима с тези, които познаваме от историята си в онзи "робски" период и наричаме обиждайки и тях и делото им "роби".

2. Днешното ни общество и онова градено 45 години преди това не могат по нищо да се сравнят с ценностните, образователни, културни, духовни, икономически и политически постижения на онези, които от позицията на много по-знаещи, можещи и напреднали обидно наричаме "роби"!

3. Състоянието на нацията днес - като смисъл, идеал, перспектива за развитие, модерност, прогресивност и визионерство е на светлинни години в сравнение с тези, които упорито наричаме "роби" и които си мислим, че превъзхождаме във всяко едно отношение.

4. В условията на чужда и подтискаща националния дух държавност със собствено национално усилие "робите" са създали без министри, чиновници, бюджети, преразпределение и т.н. образователна система несравнима с европейската тогава, извоювали са религиозната си свобода, правото на собственост върху земята си, формулирали са национален идеал, национални цели, демографски са усвоили територия, която дори в най-големите ни териториални разширания през средновековието демографски не е била българска. Днешната нация умира демографски, образованието и е жалко, ценностите ни са такива, от които биха се срамували дедите ни "роби", с вярата и свободата се търгува грозно, човекът и обществото не могат да се защитят и от каквото и да е било, бидейки разединени и мразещи се, но наричаме предците си "роби".

5. Българинът с килийно или класно образование е говорел между 4-7 езика, разбирал се е свободно със своите съседи, предприемаческия му дух и любознателност са го водели навсякъде по света и където и да е отишъл, опознавайки го чужденците, за него са говорили с неприкрито уважение, изненада и доброта. Днес с по 10 дипломи за висши и по-висши образования най-доброто което можем да кажем за масовия българин е че срича средно грамотно английски, някой друг западен език, носталгично руски или развален турски. Не познаваме, но мразим съседите си, а светът като чуе за "българин" не говори за онова трудолюбие, честност, доблест, любознателност и чистота, които са неизменни етикети за онези "роби", а с погнуса говори за лъжи, кражби, мърсотия, нечистоплътност, слагачество - такива са ни днешните национални етикети - така ни вижда света и колкото и да ни боли заслугата за това е наша - на днешните българи, а не на онези, които наричаме "роби".

6. Българинът беден, богат, образован или не в онова "робско" е умеел да добрува със съседа си. В националната история на всички съвременни балкански народи, а и не само, са вписани имената на къде знайни и колко незнайни българи. Българин е сред създателите на новогръцкия език и модерната гръцка нация, българи са генерали и поборници за свободата на Гърция, Румъния, Сърбия, българи маршируват в Истамбул в помощ на стремежа на модерната турска нация да се еманципира от Османската империя и да заживее свой собствен живот. Днес знаем много повече за Австралия и Папуа Нова Гвинея отколкото за съседите. Учим се да ги мразим, да се отнасяме с тях като с втора ръка хора, да ги обвиняваме, че ни цакат, прецакват, дърпат надолу прее....Радваме се нездраво на техните беди, когато са зле искаме да се "откачим" от тях и все са ни виновни за нещо! Въпрос на ценности и дух - на едните българи, които наричаме "роби" и на другите българи, които са роби по дух!

7. "Робите" са били готови на саможертва, залагали са живота си, своя, на семействата си, на селото си, умирали са в името на това, което те са разбирали и приемали като правилно. Днес "големите" прояви на националния ни дух е да пребием някакви молещи се къде евангелисти, къде мюсюлмани, да измием нощес паметника на Съветската армия, да протестираме за цената на билетчето и да гледаме в захлас и отхлас обидни риалитита и сапунени сериали.

8. Идеалът на тези, които наричаме днес "роби" е бил да види сина си изучен, със занаят в ръка, способен да създаде и храни семейство, идеалът на днешния БЪЛГАРИН е да се реализира като чалга певец, мутра или политик, да върши каквото си иска безнаказано, да не поема отговорност за нищо и да е голям патриот на трети март, пред джамията или по форумите.

9. Най-големите поети, политици, публицисти, учени, икономисти, общественици, духовници, хора на изкуството и т.н. са все родени "роби" по етикета, който им лепим, а днес свободните, когато ни проникне някаква градивна мисъл в главата или по време все си викаме ама днес никой не пише вече така, никой не говори така, никой не строи така, нямаме днес ни Гешови, ни Георгиеви, ни Балабанови, ни Гюмюшгерданови, ни Тъпчилещови и т.н. дето цялата Европа, че и Азия и Африка е познавала с техния икономически размах, нямаме Берон... е имаме де, ама не е онзи, Неофит Рилски, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Петко Славейков, Васил Друмев, Сава Доброплодни, братя Миладинови, Софроний Врачански, Паисий, Васил Друмев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Добри Чинтулов, Добри Войников..... а те са били "роби".

10. Днес българските политици седят под портретите на "робите" Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Бенковски, Волов, Кънчев, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Иларион Драгостинов, Васил Петлешков, Георги Измирлиев, Георги Обретенов, Стоил Войвода..... четем и имената по време на зари и проверки..... От тези и не само в поменния списък само един е доживял 50 години, в "редовете на борбата" са влезли като голобради момчурляци и без университети, политически академии, теоритична подготовка, тийм билдинги, уърк шопове, квалификационни курсове, обмяна на опит, са създали политическа нация, която 20 години след създаването 1878 г. е била "чудото на Европа", "Германия на балканите". Тия същите "роби", в онова време на "измите" са говорили и на дело са показвали как се прави етническа толерантност, какво е солидарност, как се прави национална политика и се отстоява национален интерес без омраза, а с достойнство. И нито един от тия не е окървавил ръката си и не е казал дума за насилие над обикновените небългари и нехристияни. Нито един не е потрошил обща пара за себе си, всеки е дал всичко, което е имал за общото. А днешните ни свободни политици... тези, които ние избираме и създаваме и които трябва да ни водят......

Днес сме свободни, а те били "роби". Робството е състояние на духа, защото ако днес бяхме свободни нямаше да сме така сбъркани в ценностите си, категориите за добро и лошо, в безпътицата си. Нямаше да сме умираща нация на дъното на всички европейски класации и нямаше да твърдим, че затова все някой друг ни е виновен! А за това колко е сбъркано всичко в представите ни последния ярък пример е с онзи паметник. Паметник на армия, която със своите български наемници унищожи не само духа на нацията, попиля не само ценностите й, но уплашена, че там на село дето българина пазеше своя дух от хилядолетия, дето достойно стоеше и създаваше своето бъдеще, дето средно в семейство се раждаха и отрасваха по 5-6 българчета възпитани по същия начин като ония "роби" - първо унищожиха техните преки наследници в лицето на българската интелегенция и икономически елит, а след това унищожиха и тяхната люпилня. На мястото на "робската" Копривщица, Жеравна, Ковачевица, Карлово, Бяла Черква с "робските" къщи, училища, църкви, хора пазещи духа на онези "роби" се появиха панелени бездушници, индустриални недомислия и днес живеем в тях, а всеки ден чуваме, че е изчезнало поредното село, поредният обичай, поредната традиция, поредният културен, архитектурен, исторически паметник, завещан ни от същите тези "роби", създаван с любов, труд, защитаван с кръв и достойнство. Днес броят на българите, които се раждат не стигат дори да възпроизведат демографски нацията и тя все по-сигурно отива там от където връщане няма и никой няма да може да я Възроди!

20 години след "робството" българите са най-млада нация в Европа, с ясна национална цел, с пълен консесус върху това как трябва да се развиват икономически, културно, образователно, духовно. Българският лев е бил равен по стойност на тогавашния валутен стандарт - златният френски франк, българите са пазели българщината, бранели са своите братя зад граница, борели са се за нови епархии и нови български училища там, а не са създавали "комунистически нации", не са унищожавали църквата си, не са слугинствали и мародерствали над собствения си народ, история и дух. Днес 20 г. след истинското робство, над уж свободния ни народ - какво е България днес? Каква е българската нация днес? Къде отиваме ние българите днес? Кому служим, кого следваме и какво отстояваме като национален интерес? .....
С всичко, което пиша не искам да кажа, че и днес няма достойни българи, които с труд, упоритост и постояннство си изкарват хляба, възпитават деца, създават добавен продукт, реализират се и са уважавани в различните области в България и в света. Думата ми не е за индивидуалния българин, не е за етноса българи, думата ми е за българската нация, защото в общата съвкупност на това, което днес е българската нация, тези българи нито са определящи за развитието й, нито правят нещо достатъчно голямо за да го променят. Те са "българи по кръв", които сами създават и се борят за своето бъдеще, а всички заедно в националната си съвкупност сме "Роби по дух" за разлика от онези, който някога са ни завещали това, което днес наричаме България и които са били "българия по нация" и "свободни по дух".

И няма да се стърпя да завърша поста си с един цитат, който видях в един друг пост в блог.бг. Не зная чии са думите, които са цитирани там. Героите в него днес не са ни известни, за да не каже някой, че то тези дето ги знаем затова са национални герои, щото са уникални и неповторими, този цитат, тези думи ме потресоха със своята простота, яснота .... няма защо да ги преразказвам, прочетете ги и да помислим.... 

" Отец Никола, тъй се казваше калугерът, се оказа сърдечен и патриот човек. Като ме разпита за всичко станало с четите, което очевидно много го интересуваше, каза ми да не се боим и че той взима върху си грижата да ни прекара безопасно по направление към Света Гора.

- Оставе на душата ми - повтаряше добрият калугер - и вярвайте в думите ми и обещанието, което ви давам.

Той веднага се постави в нашето положение, и понеже ни съчувстуваше, много добре разбра каква голяма нужда имаме от помощ в това ни положение и от добра и насърчителна дума. След това останахме съгласни да кажем на кехаята, че съм се ценил заедно с другарите си, но не за светогорските овце в Разложко, които се намираха под надзора на кехаята, който намерих в селото, а за овцете в Мелнишко. След това пак се върнахме на въпроса за четите. Аз, естествено, оплаквах участта на тая чета, като съжалявах за убитите.

- Нищо - каза калугерът - не трябва да се скърби; дошло му е времето да стане българско, щом има такива хора, които жертвуват живота си за народа.

В това време през прозореца съгледа, че минаваше една жена и като се обърна към мен, ми каза:

- Виждаш ли тая жена?: Тя има 7 деца. Убили 100 души, ще се родят 1000.
....

- Няма нищо; и да хванат момчето с писмото, ще пострадам аз, един калугер, без никого, но който също е длъжен да помогне на работниците за народа."





Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anonymousbulgaricus - Дааа, това е цитат от спомените на ...
22.06.2011 13:02
Дааа, това е цитат от спомените на войводата Христо Македонски, който е един от тримата оцелели и успяли да избягат четници от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, след последния бой на Бузлуджа. Контекстът, в който е ползван тук е различен от този, в който аз го ползвах, но смисъла е същия. За съжаление и изводите са верни. Имах вече възможност да водя една подобна дискусия.

Това, което мога да добавя по повод на този цитат и по по повод на наистина неуместно използваното понятие "роби" извадено от контекста на епохата и вкарано като етикет за този исторически период днес, е че противно на опитите да се направи предателството едва ли не национална характеристика. Таки думи и внушения постоянно чета и чувам, а техния корен е още в следосвобожденската публицистика и литература. Та противно на тези внушения, които също се вадят от контекста, а примерите за предателствата често не са истина - тримата българи от четата при вдигната на крак цялата османска машина - армия, полиция, башибозук, помаци и т.н., която да ги търси изминават пътя от Бузлуджа през Габрово, Панагюрище, Рилския манастир, Малешевско, Македония и Света гора, ползвайки се от подкрепата, пазени, хранени и водени все от българи, всички които случайно срещнати и почти всички непознати. От Света Гора пак от българи са заведени до Истамбул, където със съдействието на Граф Игнатиев с кораб заминават за Одеса. Няколко години по-късно Христо Македонски със свои пари организира чета от над 200 души, която заедно с още над 2000 българи, командвани от воеводите Панайот Хитов, Филип Тотю, Симо Соколов и т.н. участва в сръбско-турската война, а след това същите 12 воеводи организират чети, с които участват през целия период на Руско-турската война, вкл. и освобождават български населени места, бият се с редовна армия и башибозук, трепят мародери и бандити, водят руските отряди през старопланинските проходи, разузнават, покриват ги и т.н. Нито един от тези воеводи не става голям политик след Освобождението
цитирай
2. joysii - Впечатлена съм. Изключително р...
22.06.2011 13:14
Впечатлена съм.
Изключително разумни разсъждения.
Поздрави.
Чудя се защо постинг като Вашия не е станал популярен тук, а простотиите на Спароток намират такава широка подкрепа!
цитирай
3. aman - Благодаря на анонимус за внесената ...
22.06.2011 13:39
Благодаря на анонимус за внесената яснота около цитата на финала. Съгласен съм с думите и за така нареченото едва ли не част от народопсихологията ни "предателско поведение". За съжаление то много повече важи към онзи "робския" период от историята ни. Защото нито едно индивидуално предателство по моему не може да се равни с предателството над нацията извършено от Георги Димитров например по заръка и в служба на Сталин. Пък като добавка към темата за "робския дух", който ни е обсебил и ни държи още 20 години след промените - освен че най-големия монумент в София е на армия окупатор - Съветската, най-големия булевард носи името на цар Борис Трети вкарал ни във ВСВ на страната на Хитлер имаме си и цял град, който продължава да носи името на Георги Димитров - явно в него македонци, тракийци, шопи, помаци, добруджанци не живеят или са забравили... така както зад Вардара забравиха, че са българи, а в беломорието и родопите още има такива дето учат помаците, че са от някаква помашка нация..., е други ги учат, че са турци...Учи ли ги някой, че са българи?
Благодаря joysii за хубавите думи. Не зная какъв е принципа да се вадят постове на първа страница. Имал съм постинги, които са отивали там, имал съм и такива, които не са. Това никога не ми е било цел, когато пиша и споделям мнението си по някой въпрос. За цитирания от Вас автор, не зная мъчил съм се да прочета едно две негови неща, стигал съм до някъде, опитвам се да разбера този опит за някакво едва ли не мисионерство и препатриотизиране на българската нация, чрез политико-исторически конструкции, базирани на антична история. Явно си има аудитория, която го харесва. Не е моето четиво и не е моята представа нито като поглед към историята, нито като ползването на историята за гонене на някакви абстрактни политически цели. Смятам, че така ставаме смешни в очите на света и приличаме на братята си от БРЮМ като стил и посока. Смятам също, че днешните проблеми трябва да се решават днес и бъдещето ни зависи от днес!
цитирай
4. joysii - Това, което казвате на мен, офор...
22.06.2011 14:43
Това,което казвате на мен ,оформете в не много дълъг постинг.
Изобщо - по-смело споделяйте мисли.
Радвам се, че попаднах на Вас.
Поздрави.
цитирай
5. aman - Благодаря, много мило. Не зная дали ...
22.06.2011 16:02
Благодаря, много мило. Не зная дали ще оформя постинг по темата или дори да пиша такъв той не би бил по повод на други автори, а по повод на някаква провокация. Не съм от най-често пишештите тук, особено по актуално-злободневни теми.
Този път ме подразни публичната реакция по повод изрисуването и измиването на паметника на СА. Не публичната всъшност, а институционалната и медийна. Фактът, че се говори с патетика и оправдание за един исторически период, който е донесъл само лошо за българската нация и чийто най-главен символ в лицето на този паметник все така "краси" центъра на столицата ни, в която няма паметник, адекватен на този на нито един български политик или държавник, било то от средновековната ни история, било от Възраждането или пък от времето след Освобождението.
Също безкрайно дразнещо е да се смесват понятията руски народ, руско турска война, освобождение и да се слагат като аналагоия смислова и съдържателна на присъствието на този паметник в града ни. Това е грозна манипулация както на историческите факти, така и на всичко ценно и ценостно, което има в отношенията между двата народа и оправдание на най-мракобесния период в историята и на двата.
Да не говорим и за факта, че 20 години след промените няма позиция по този въпрос и въобще по въпроса за оценката и на комунистическото наследство и на наследството на Цар Борис Трети, защото едното предхожда другото и между двете има причинно следствена връзка!
Нацията е разделена и никакви въжделения за това какво сме цивилизовали, откъде произхождаме и къде коя дума от преди 4000 години, която някой си въобразява, че звучи и се чете така е сходна със съвременна българска по звуков характер и какво следва от това.
Един германски венен казва нещо от сорта - народ който се е вкопал в миналото си няма бъдеще. Аз мога само да добавя, без претенции, че нация, която не може да оцени своето минало и да формулира собствени цели и смисъл за собственото си съществуване и бъдеще е обречена. Ние ли сме това???
цитирай
6. sparotok - наследство
22.06.2011 19:30
Съгласен съм с казаното от теб - че нация, която не може да оцени своето минало и да формулира собствени цели и смисъл за собственото си съществуване и бъдеще е обречена...

Именно това е важното- да се оцени миналото и да се извлече поука. Не е нужно да вкопчваме в отминалата слава и да търсим нови девиденти, а да видим как е придобита тази слава, на какво се е дължала невероятната сила и устойчивост на дедите ни.

Ще напомня и още нещо обаче - Който не познава миналото си добре със сигурност ще повтори грешките на тези преди него.

Защо, ако имаме право на национална гордост да си траем и да оставяме други да обират лаврите, не е ли това робска психология?

Трябва да уважаваме себе си и да си търсим своето, не го ли направим ние никой друг няма да го направи. Както каза Левски - Чуждото не искаме, но и своето няма да дадем...

...Хубаво е преди да дадеш оценка за някого да се запознаеш с делата му, да видиш какво е държанието му и да сравниш това с езика и държанието на други хора...пък било те и ласкатели.

Поздрави!
цитирай
7. merlin68 - :)
22.06.2011 20:32
Много патетично наистина - браво. Само, че всъщност какво искаш да кажеш с този пост не разбрах въобще.
Първо, без да имам стаж в криминалистиката (като един наш общ познат), бързо разбрах, че ти aman, си просто излезлият от анонимност anonymousbulgaricus, затова е излишно да му благодариш за "внесената яснота около цитата на финала" - получава се малко като Джекил и Хайд, или като раздвояване на анонимността:), но пък наистина ме развесели:)
Второ, никой днес, или пък през онези "робски" 45 години преди днес не е наричал Ботев, Вазов и всички останали изброени от теб българи - роби.
Трето, от поста на твоето второ аз излязох защото нещата бяха тръгнали от приятен спор към жестока кавга, а кавгата винаги е излишна за мен:) Все пак искам да кажа на анонимната ти същност, че смятам за недостойно и вредно от позицията си на историк да внушаваш становище, че един период от историята в който сме били под чуждо владичество е по-добър за народа ни от друг период в който сме имали собствена държава, па макар и социалистическа.
И на края ще кажа, че всеки може да рита умрялото куче, но какво от това?
цитирай
8. joysii - Оле, майкооо!Е, вие решавате как ...
22.06.2011 22:22
Оле,майкооо!
Е, Вие решавате как да се държите с мен.
Явно съм вещица.:):):)
Ама яко са Ви нападнали.Чак се шашнах, какво внимание са ми отделили при Вас,само.:):):):)
Приятна вечер.
цитирай
9. aman - Спараток, хареса ми коментара ти ...
22.06.2011 22:32
Спараток, хареса ми коментара ти тук! Ти си избрал своя мисия и си в правото да я следваш. Безспорно полагаш много труд, в това което правиш, което заслужава адмирации.
merlin68 - никога не съм бил в анонимност и не страдам от шизофрения, за да си говоря сам и да си благодаря. Пиша, макар и рядко доста отдавна в блог.бг и написаното стои - добро, лошо, хубаво... Чета също. Чел съм и съм коментирал, по-скоро задавал въпроси в разни исторически блогове, включително и в този на anonymousbulgaricus, точно в поста, от който взех цитата. Допадат ми някои негови тези, както ми допадат и други най-различни неща - не виждам нищо лошо. Благодаря му, защото си е направил труда да напише нещо, което аз не знаех.
Това, което съм искал да кажа съм го казал и то е моя си позиция, която заявявам.
Исторически факти, които той и други в раздел история или други блогове са изнесли ми помогнаха да формулирам по-точно това, което исках да кажа.
Както се вижда от блога ми, вълнуват ме различни неща, експериментирам с различни жанрове и оставям тук, за да се коменитра или чете, или просто да го има, това което ме е провокирало в момента. Нямам претенции да бъда нещо, което не съм.
Даже сега по-упорито ще почета Спараток, да видя дали и нещо писано от него няма да ме провокира или да ми стане интересно, joysii също ще я прегледам, както съм поглеждал блоговете на всички, които са ме коментирали. Ако видя и твое нещо написано - ще ми бъде интересно.
цитирай
10. aman - Оле, майкооо! Е, Вие решавате как ...
22.06.2011 22:35
joysii написа:
Оле,майкооо!
Е, Вие решавате как да се държите с мен.
Явно съм вещица.:):):)
Ама яко са Ви нападнали.Чак се шашнах, какво внимание са ми отделили при Вас,само.:):):):)
Приятна вечер.

Хайде пък сега - вещица:) имам глава на раменете, мога да чета и да разсъждавам, за да си създам свое мнение за нещата. Този спор, който водите не е мой и не зная защо трябва да се пренася тук. Ама лошо няма - интернет и блоговете така се получава понякога.
Приятна вечер и от мен:)
цитирай
11. merlin68 - aman,
22.06.2011 22:46
няма как да твърдя на 100%, че сте едно лице с anonymousbulgaricus, но голяма част от написаното от теб е буквално копирано от него (и не говоря само за цитата който си сложил), останалото е развитие на собствената му мисъл в леко омекотена форма.
И все пак не разбрах какво искаш да кажеш с този пост, кой ще да е с това робско мислене, на какво се дължи то? Правилно ли схващам, че подкрепяш тезата на anonymousbulgaricus, че османското владичество е родило българското възраждане, а социализма ни е превърнал в роби до ден днешен? И как мислиш да ни освободиш, като събориш паметника на Съветската армия ли:)))
цитирай
12. aman - Ако не е станало ясно, този ми пост е ...
22.06.2011 23:02
Ако не е станало ясно, този ми пост е повлиян от случката с паметника на Съветската армия. В създаването му съм споделил сходна позиция или съм взаимствал фактологически материал от босия, anonymousbulgaricus, mamkamu, vmr и други постове, някои от които бяха на първа страница. Също така доста сме дискутирали тази тема и в социалните мрежи и с приятели и познати на живо. Всичко, което съм чел, чул или имам като своя идея и позиция и съм обменил като мисли го има при писането на този пост. Мнението ми е много простичко - странно е в столицата на суверенна държава да няма един свестен и голям паметник на българин, заслужил с нещо признателността на нацията, така както е във всички други столици и градове по света. Нещо повече тук най-големия монумент е на армия окупатор и никой не прави нищо, това чудо да се махне от това хубаво, зелено и обичано място в центъра на столицата. А когато някой находчиво намери начин да покаже цялата нелепост и ирония на това чудо, знайни и незнайни "демократи" взеха да разправят как не бива и как това било част от историята ни - да част е, ама от една чужда история. И вместо да се търси логичния изход на това недоразумение, дори породено от тази проява по партизански нощес го почистиха, а сега дирят да глобяват и наказват извършителя.... А ако трябва да дирим сметката за това, което сториха тези, които поставиха този паметник тук и ни превърнаха насила в това, което днес сме като нация - какъв размер на глоби и наказания трябва да платят?

Спараток, joysii, още веднъж да кажа, че независимо от спора ви се радвам, че се отбихте тук и ще се радвам да коментирате, ако нещо написано от мен ви е интересно или е провокирало мнението ви - това което сте ми написали ми харесва и показва, как и крайно спорещите могат да имат точки, в които мненията им да съвпадат!
цитирай
13. merlin68 - Ами какво да ти кажа, не става много ...
22.06.2011 23:26
Ами какво да ти кажа, не става много ясно, че точно събарянето на този паметник е в основата на поста ти. Но както и да е, все пак не мислиш ли, че призивът ти за събарянето на съветския паметник е в противоречие с друга твоя хипотеза (тя пък взаимствана от vmr), "че на нас българите все някой ни пречи" - в този случай ни пречи паметника на Съветската армия.
цитирай
14. aman - Хич няма да страдам, ако това стане. ...
22.06.2011 23:44
Хич няма да страдам, ако това стане. Но по-скоро си мисля, че мястото на монументи като този е логично да бъде в музей на тоталитарното изкуство. Май имаше и такъв проект, но си остана на книга. Аз се опитвам да мисля в съвременни категории и да търся съвременни ползи. ОТ историята също - ако има такъв музей, хем няма да бъдат унищожени, хем ще са на място дето не дразнят, хем който иска да ги види или почете включително ще може да го направи и хем пари от туризъм ще се правят, защото това ще предизвика сериозен туристически интерес.
Затова не съм склонен да приема идеята да се ровим в миналото с цел да доказваме разни неща в него. Предпочитам да можем от това минало да имаме полза днес, а това значи да е добре запазено, добре експонирано, да има добра инфраструктура до него и да привлича туристи.
Така разправяме, че все някой ни пречи, може и да ни пречи - то дим без огън няма. Паметникът, за който говорим е живо показно как са ни пречели. Важното е дали и как ще го преодолеем сега, за да ни има в бъдеще.
цитирай
15. karaiany - Изключително достоен постинг. ...
23.06.2011 04:29
Изключително достоен постинг.
Моите най-сърдечни поздрави, Аман !
Ето такава позиция е достойна за уважение и е гаранция , че този нация е още живa и има надежда.
Свободата е състояние на духа и никога не е дар. Тя е исконно право на всяко човешко създание и да се благодари някому за нея е първият знак по които ще разпознаеш робите. Когато наистина повярваме в простичките , но велики истини , изразени по- горе , тогава наистина ще можем да се наречем с гордост свободни българи !
цитирай
16. vmir - Чудесен анализ!
23.06.2011 06:55
Поздравления!
цитирай
17. andrei - Поздрав за публикацията!
23.06.2011 07:33
Честна и смела позиция!Днес най-големите душмани на българския народ и на България са собствените им политици!
цитирай
18. aman - Благодаря за оценките. Това, което ...
23.06.2011 09:00
Благодаря за оценките. Това, което си мисля обаче е как става тази разлика - собствените ни политици... нали и те са българи? Нали ги излъчваме от хора измежду нас си. Парадоксално е, че наистина когато съм си говорил с хора, преди да поемат към политическото - те си звучат съвсем нормално, тревожат ги същите неща, иска им се да променят нещата за по-добро (изключвам тези, които се насочват към политиката само за да консумират власт и облаги) и като заемат политически пост и нещо като, че става с тях. Даже в един момент почват да те отбягват или като говорят по същите теми с теб да говорят леко гузно и с чувство за вина. Какво става, какво им правят, как ги пречупват или как ги пречупва властта, защо губят и идеите и ценностите, с които са искали и са влезли в политиката - парадокс?

Преди си го обяснявах с това, че по-предприемчивите, по-кадърните и по-умерените хора не ходят в политиката - те работят, правят кариера, развиват се и т.н. Обикновено на един етап от живота им, ако всичко върви наред, взимат повече от заплатата на политик, удовлетворени са от кариерата си, професията си живота си и не им се занимава общо казано с "глупости.

Обяснявах си го и с "Приказката за стълбата" и изкушенията, които властта дава и поражда, но пак познавам много хора, които направиха кариери във фирми и тук и по света, имат власт не така публична, но понякога и по-голяма от тази на среден политик тук и не виждам в тях подобна промяна. Да стават по-внимателни със социалните си контакти, по-затворени щот някой все нещо им иска, но в ценностите си в поведението им като хора няма промяна...

Има го и обяснението, че понеже комунистическата партия си остана силна, ДС и днес влияе на процесите, много политици казват са на хранилка на създадени от прехода олигарси и т.н.... Но може ли това, достатъчно ли е да съсипва всички???

Въобще кога и как български политик и българин стават две различни, а често и враждуващи и несъвмесими понятия???
цитирай
19. aman - Добре си кореспондира:) Благод...
07.07.2011 12:59
Добре си кореспондира:) Благодаря!
цитирай
20. анонимен - Нацията е отровена от лъжите
09.07.2011 01:37
Нацията е отровена от лъжите, с които я засипват стотина години вече. А последните 60 са най-фатални, защото лъжата се наложи във всички аспекти на живота. От образованието, през икономиката, та до политиката, културата и обществения живот.
Ако, както е казано, "истината ни прави свободни" (Иисус), и"... когато думите губят смисъл, хората губят свободата си" (Конфуций), то и истината е нужда на свободния човек, тъкмо, защото осъзнава, че лъжата е робство.
Лъжата е станала норма и начин на живот тук отдавна. Затова и българите не могат да се сдружават за общи дела, (освен за кражба), защото си нямат доверие!!
цитирай
21. aman - Нацията е отровена от лъжите, с к...
20.07.2011 21:32
анонимен написа:
Нацията е отровена от лъжите, с които я засипват стотина години вече. А последните 60 са най-фатални, защото лъжата се наложи във всички аспекти на живота. От образованието, през икономиката, та до политиката, културата и обществения живот.
Ако, както е казано, "истината ни прави свободни" (Иисус), и"... когато думите губят смисъл, хората губят свободата си" (Конфуций), то и истината е нужда на свободния човек, тъкмо, защото осъзнава, че лъжата е робство.
Лъжата е станала норма и начин на живот тук отдавна. Затова и българите не могат да се сдружават за общи дела, (освен за кражба), защото си нямат доверие!!



Страхотна мисъл и обобщение, благодаря, комплимент е за мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aman
Категория: Други
Прочетен: 531241
Постинги: 80
Коментари: 585
Гласове: 897
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол